Sajtimádóknak és olaszmániásoknak szeretettel: gyors pesztós sós nasi
Pesztós-sajtos sütemény <3

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tökéletes vendégváró falatok, de iskolaidőben az uzsonnás dobozba is mehet belőle. Gyorsan elkészül, és mindenki szeretni fogja!

Ennek a süteménynek az alap ízét a pesztó, és a kemény sajt adja, a többi csak kiegészítő. Ha sajtimádó, olaszmániás ismerősödet szeretnéd rávenni valamire, vagy csak villogni szeretnél egy intenzív ízű sós süteménnyel, akkor ezzel a sütivel indíts!

A pesztós sajtkockának két elkészítési módja van, az egyik lassú, a másik pedig gyors. A lassú verzióban magunk készítjük a pesztót. Ne ijedj meg, egyrészt itt a recept a link alatt, másrészt semmi emberfeletti képességet nem kíván, sőt, pesztót készíteni tök egyszerű dolog. Ennek a módszernek az az előnye, hogy magadnak lőheted be az ízeket, és a hozzávalók variálásával egy kicsit mindig más és más ízű sütit készíthetsz.

Tempó, tempó

Ha viszont nem szeretsz ilyesmivel bohóckodni, különben is, honnan vegyél három marék bazsalikomlevelet, akkor melegen ajánljuk a készen kapható pesztókat. Nem lesz olyan finom, mint a házi, de hát a kompromisszum, mindent egybevetve, szép és nemes dolog. Vigyázz, a bolti pesztók általában túl sósak, ezt mindenképpen kalkuláld bele, amikor a süti tésztáját sózod!

Gyors sajtos süti

Pesztós sajtkockák

Hozzávalók 10 adaghoz:

  • 20 dekagramm vaj
  • 5 dekagramm bazsalikompesztó
  • 20 dekagramm karakteres kemény sajt (pl. juh, kecske, de a grana padano is jó)
  • 27.5 dekagramm liszt
  • 1 evőkanál
  • 1 darab tojás
  • 1 marék magkeverék
Recept idők

Elkészítés:

1. A vajat felkockázzuk, majd hozzáadjuk a pesztót, a nagyon finomra reszelt sajtot, a lisztet és a sót.

2. Az egészet alaposan összedolgozzuk kézzel vagy késes robotgéppel.

3. A tésztát műanyag fóliába csomagolva legalább 1-2 órára hűtőben pihentetjük. (Természetesen 1-2 napig is otthagyhatjuk.)

4. A pihentetett tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, és 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk.

5. A tetejét vékonyan megkenjük elhabart tojással, és megszórjuk a magokkal.

6. Pizza- vagy derelyevágó segítségével nagyjából 3x3 cm-es négyzetekre vágjuk.

7. A sajtkockákat sütőpapírral bélelt tepsire szedjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 17-18 perc alatt aranysárgára sütjük.
Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük