Szaftos és nagyon sajtos pizzás csiga: gazdag töltelékkel készítve a legfinomabb
Vigyázat, ez a pizzás csiga elképesztően gyorsan fogy - ha van kutyusod vagy macskád, állítsd őrnek a konyhaajtóba, hátha elkergeti a dézsmálókat.
A pizza a kényelmi ételek közé tartozik, már akkor, ha nem nekünk kell megcsinálni, vagy ha a pizzafutár hozza. Akkor sem lesz vele túl sok gondod, ha bolti pizzatésztával dolgozol, de ha igazán finomat szeretnél, akkor teljes egészében dobd össze te. Picit időigényes, de tényleg nem nehéz, érdemes megtanulni. A házi tésztára pedig mehetnek a tetszőleges feltétek.
Én most egy fokhagymás, sajtos pizzát sütöttem, mely ízében nagyon hasonlít a fokhagymás kenyérhez. Ez a pizza nem csak magában finom, érdemes krémlevesek vagy saláták mellé kínálni. A sajtot ne sajnáld róla, akár kétfélét is a tetejére szórhatsz, úgy még finomabb lesz, ha pedig intenzívebb ízekre vágysz, akkor metélőhagymával gazdagítsd. Ezt a kencét kenyérre kenve is kipróbálhatod.
A meleg vizet mérjük keverőtálba, majd keverjük hozzá az élesztőt és a cukrot, futtassuk fel 5-8 perc alatt. Ezután szitáljuk hozzá a lisztet és a sót, az olajat is adjuk hozzá, dagasszunk belőle tésztát. A rugalmas tésztát takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen kelesszük 1 órát. A dagasztás során előfordulhat, hogy lisztet vagy vizet igényel még a tészta, szükség szerint adjunk hozzá.
A feltét hozzávalóit keverjük össze.
A pizzatésztát enyhén olajozott kézzel húzzuk ki, vagy nyújtófa segítségével nyújtsuk ki.
A tésztát borítsuk olajjal enyhén kikent tepsire, a vajas, fokhagymás kencével kenjük meg, majd szórjuk rá a reszelt sajtot.
A pizzát toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe, és 10-12 perc alatt süssük szép aranybarnára. (Sütőtől függően néhány perccel több is lehet.)
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu