Puha, sajtos kukoricakenyér: kezdők is elkészíthetik

sajtos-kukoricakenyer2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A puha, omlós tésztát sajt, kukorica és jalepeño dobják fel, amilyen egyszerűen készül, annyira finom.

Egyszerű kevert tésztája van ennek a puha kukoricakenyérnek, se dagasztani, se keleszteni nem kell, ugyanis sütőporral készül, így kezdők is bátran nekiállhatnak.

Az alábbi recept annyiban tér el a hagyományos változattól, hogy cheddar sajt, csemegekukorica és jalapeño is gazdagítja a tésztáját, így önmagában, egy kevés vajjal megkenve is tökéletes reggeli vagy uzsonna lehet. A kenyér az írótól és az olajtól puha és omlós, napokig nem fog kiszáradni. 

Hiába kukoricakenyérről van szó, nem teljesen gluténmentes, ugyanis egy rész búzafinomliszt is kerül a tésztába. Ha érzékeny vagy a gluténra, nyugodtan készítsd 100%-ban kukoricalisztből, illetve sütőporból is gluténmenteset válassz. 

Sajtos kukoricakenyér

sajtos-kukoricakenyer

Hozzávalók 16 szelethez

  • 2 db tojás
  • 60 ml olaj
  • 250 ml író
  • 160 g kukoricaliszt
  • 70 g liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 0.5 tk szódabikarbóna
  • 1 tk
  • 0.5 tk fokhagymapor
  • 180 g cheddar sajt (reszelt)
  • 170 g csemegekukorica (konzerv)
  • 2 db jalapeño paprika
Recept idők

Elkészítés:

Vajazzunk ki egy kb. 20 centi átmérőjű, mélyebb öntöttvas serpenyőt vagy egy kisebb méretű (20x20 centis) öntöttvas tepsit. Tegyük a sütőbe, majd melegítsük fel vele együtt 180 fokra.

A tojásokat, az olajat és az írót keverjük össze egy tálban, majd keverjük bele a kukoricalisztet is.

Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fokhagymaport. Vegyítsük össze a kukoricás-tojásos keverékkel, míg egynemű nem lesz a massza.

A jalepeño magházát vágjuk ki, a húsát vágjuk kockákra. Ha nem szeretnénk, hogy nagyon csípős legyen, az erezetét is kivághatjuk.

Keverjük a tésztába a reszelt sajtot, a leszűrt kukoricát és a jalepeñót.

Óvatosan vegyük ki a forró sütőtálat a sütőből, majd öntsük bele a masszát.

Toljuk a sütőbe 40-45 percre, míg a teteje aranybarna nem lesz. Tűpróbával ellenőrizzük.

Hagyjuk hűlni 20 percig, mielőtt szeletelnénk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük