Puha, sajtos kukoricakenyér: kezdők is elkészíthetik
A puha, omlós tésztát sajt, kukorica és jalepeño dobják fel, amilyen egyszerűen készül, annyira finom.
Egyszerű kevert tésztája van ennek a puha kukoricakenyérnek, se dagasztani, se keleszteni nem kell, ugyanis sütőporral készül, így kezdők is bátran nekiállhatnak.
Az alábbi recept annyiban tér el a hagyományos változattól, hogy cheddar sajt, csemegekukorica és jalapeño is gazdagítja a tésztáját, így önmagában, egy kevés vajjal megkenve is tökéletes reggeli vagy uzsonna lehet. A kenyér az írótól és az olajtól puha és omlós, napokig nem fog kiszáradni.
Hiába kukoricakenyérről van szó, nem teljesen gluténmentes, ugyanis egy rész búzafinomliszt is kerül a tésztába. Ha érzékeny vagy a gluténra, nyugodtan készítsd 100%-ban kukoricalisztből, illetve sütőporból is gluténmenteset válassz.
Sajtos kukoricakenyér
Hozzávalók 16 szelethez
- 2 db tojás
- 60 ml olaj
- 250 ml író
- 160 g kukoricaliszt
- 70 g liszt
- 2 tk sütőpor
- 0.5 tk szódabikarbóna
- 1 tk só
- 0.5 tk fokhagymapor
- 180 g cheddar sajt (reszelt)
- 170 g csemegekukorica (konzerv)
- 2 db jalapeño paprika
Elkészítés:
Vajazzunk ki egy kb. 20 centi átmérőjű, mélyebb öntöttvas serpenyőt vagy egy kisebb méretű (20x20 centis) öntöttvas tepsit. Tegyük a sütőbe, majd melegítsük fel vele együtt 180 fokra.
A tojásokat, az olajat és az írót keverjük össze egy tálban, majd keverjük bele a kukoricalisztet is.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fokhagymaport. Vegyítsük össze a kukoricás-tojásos keverékkel, míg egynemű nem lesz a massza.
A jalepeño magházát vágjuk ki, a húsát vágjuk kockákra. Ha nem szeretnénk, hogy nagyon csípős legyen, az erezetét is kivághatjuk.
Keverjük a tésztába a reszelt sajtot, a leszűrt kukoricát és a jalepeñót.
Óvatosan vegyük ki a forró sütőtálat a sütőből, majd öntsük bele a masszát.
Toljuk a sütőbe 40-45 percre, míg a teteje aranybarna nem lesz. Tűpróbával ellenőrizzük.
Hagyjuk hűlni 20 percig, mielőtt szeletelnénk.
-
2024-04-10 09:36:01
-
2024-04-06 11:08:01
-
2024-03-27 10:32:01
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!