Laktató rakott cukkini sajttal és csirkemellel: kiadós és nagyon finom
A rakott cukkini ízletes, szaftos fogás, melyből érdemes nagyobb adagot készíteni, mivel másnap újramelegítve ugyanolyan finom, mintha frissen készült volna.
A különleges színben hívogató padlizsán botanikailag gyümölcsnek számít, felhasználását tekintve viszont sokkal inkább zöldség. A padlizsán nagyon egészséges és tápláló, rengeteg izgalmas étel készülhet belőle, akár hússal vagy nélküle. Most egy húsmentes receptet ajánlunk, ami házi paradicsomszósszal az igazi.
Ha nincs időd vagy kedved a házi paradicsomszósszal bajlódni, akkor jó mínőségű passatát vásárolj. Az üveges szószt bátran felturbózhatod azzal, ha dinsztelt hagymával összefőzöd, és bazsalikommal ízesíted. Húsimádók bátran keverhetnek a hagymához daráltat, majd miután lepirult a hús, csak utána kerüljön hozzá a paradicsomszósz.
A padlizsánt tisztítsuk meg, szeleteljük fel 1 centiméter vastagságúra. Ezután sózzuk meg mindkét oldalán, és tegyük félre 10-15 percre.
A lisztet mérjük edénybe, majd forgassuk hozzá a borsot, fokhagyma-granulátumot.
A sózott padlizsánról egy papírtörlő segítségével itassuk fel az eresztett lét. Ezután forgassuk meg a fűszeres lisztben.
Egy serpenyőt kenjünk ki kevés olajjal, és a bundázott padlizsánokat mindkét oldalukon süssük 2-3 percig, majd szedjük ki és tegyük félre.
Vegyünk elő egy hőálló edényt (jénai, tepsi vagy más), kenjük ki kevés olajjal, majd helyezzük rá a padlizsánt. Ezután öntsük rá a paradicsomszószt. (Ha lehet, házi legyen, a recept ide kattintva elérhető.)
A paradicsomszósszal borított padlizsán tetejére szórjuk a sajt felét, majd helyezzük rá a maradék padlizsánt. A tetejére is kerüljön paradicsomos szósz, arra pedig a maradék sajt.
A rakott padlizsánt toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük addig, amíg a sajt szépen megpirul (25-35 perc).
Fotók: Getty Images
@sobors.hu