Házi paradicsomszósz télire: friss, édes zöldségből a legfinomabb

paradicsomszósz2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha olaszosan fűszerezed, bolognai, ha pikánsan, mexikói étel készülhet belőle, de a kedvenc betűtésztás levesed alapja is lehet.

Amíg tart az édes, lédús paradicsom szezonja, muszáj befőzni belőle, hogy télen is élvezhesd az ízét, úgyhogy nem árt, ha ismered ezt az alapreceptet. A szószt nem fűszereztük agyon, csak hagyma, cukor, só és bors van benne, azokból is minimális, így kedvedre alakíthatod, készülhet belőle édes paradicsomleves, de bolognai is.

Az a legegyszerűbb, ha a paradicsomot ledarálod, úgy nagy mennyiséget tudsz megcsinálni egyszerre, ráadásul a héj is fennakad a darálón. Ha nincs ilyen konyhai eszközöd, aprítógépben pürésítsd a zöldséget, úgy nem lesz zavaró a héja, ha pedig több időd van, és biztosra akarsz menni, forrázd le a paradicsomot, és húzd le róla.

Mivel nincs a szószban tartósítószer, fontos, hogy dunsztolással tedd el. A forrón betöltött üvegeket szárazon, takarókba bugyolálva is elrakhatod, de a nedves változat a biztos, erről lejjebb, a linkre kattintva olvashatsz bővebben.

Paradicsomszósz télire

paradicsomszósz

Hozzávalók 30 decihez

  • 10 kilogramm paradicsom
  • 6 közepes darab vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 tk bors
  • 1 ek cukor
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A paradicsomokat mossuk meg, vágjuk félbe, vágjuk ki a zöld részt a csumánál. Tegyük őket aprító- vagy turmixgépbe, és pürésítsük le. Ha van darálónk, azon is ledarálhatjuk, az még jobb, mert azon a héja is fennakad. 

Készítsük elő a hagymákat, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze. Forrósítsunk olajat egy nagy fazékban, dobjuk rá a hagymákat, dinszteljük őket puhára.

Ha puhák, mehet rá a darált paradicsom, a só, bors, cukor. Alacsony lángon főzzük 3-4 óráig, míg a felére nem redukálódik a mennyisége, időközönként keverjük át. 

Ha elkészült a szósz, készítsünk elő három darab 1 literes üveget, nagyjából annyi fog kijönni ennyi paradicsomból. Öntsük bele a szószt az üvegekbe, a tetejükön hagyjunk szabadon 1 centi helyet.

Nedves dunsztban tegyük el a betöltött üvegeket, 40 perc alatt főzzük ki őket.

A befőzött paradicsomszószt száraz, hűvös helyen tároljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük