Gombás, kakukkfüves rizottó, ahogy az olaszok készítik - Így lesz jó ragacsos
Ha jól készíted el, az egyszerű rizottó is lehet fejedelmi étel. Gombával, kakukkfűvel csak tovább fokozod a gasztroélményt.
Nem túlzás azt állítani, hogy a sajt az emberiség egyik legjobb találmánya, ezzel szerintem minden sajtimádó egyetért. A finomságot sokféleképpen lehet kínálni, olykor egy szelet kenyérrel és szőlővel is elég, de tökéletes rántva vagy tepsis ételek tetején is. Ha pizzáról vagy melegszendvicsről van szó, akkor sem hiányozhat a sajt, de máshoz is érdemes kipróbálni.
Az olaszok kedvence, a rizottó véget nem érő variációkban készül, finom sáfránnyal dúsítva, paradicsomosan vagy kolbásszal, ha azonban sajtfüggő vagy, akkor többfélével keverve próbáld ki a pazar fogást. A receptben írt mozzarella és mascarpone mellé parmezánból és kéksajtból is tehetsz, minél sajtosabb, annál finomabb lesz!
A hagymát vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze, majd vajon pároljuk puhára. Keverjük hozzá a rizst.
Öntsük fel fehérborral, fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, és addig főzzük, míg a bor elpárolog.
Közben az alaplevet melegítsük fel a gáztűzhelyen.
Ha elpárolgott a bor, adjunk egy merőkanálnyi alaplevet a rizshez, várjuk meg, míg magába szívja, majd jöhet a következő adag. Addig ismételjük ezt, míg az alaplé elfogy, és a rizs al dente lesz.
Az elkészült rizottóhoz keverjük hozzá a reszelt mozzarellát a mascarponéval együtt. Forgassuk bele, mikor elolvadt a sajt, tálalhatjuk is.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu