Mamaféle krumplis kifli: libazsírtól lesz porhanyós a tészta
A csodás krumplis kifli maradék krumplipüréből is összehozható. A finomság tésztája omlós, érdemes dupla adagban gyártani.
Minden nemzetnek megvan a maga vendégváró finomsága, amivel nem lehet betelni. A krémsajtos tésztájáról ismert rugelach a világ egyik legfinomabb apró kiflije, melyet rengetegféle töltelékkel lehet gazdagítani.
Az édes ízek szerelmesei próbálják ki csokival vagy lekvárral megkenve, de ha inkább sósan szeretnéd, akkor sajttal, kolbászkrémmel vagy aszalt paradicsommal dúsítva is elkészítheted.
A finomság egyszerűen készül, de a tészta ragadós, ettől ne ijedj meg, ilyennek kell lennie. A tésztát a hűtőben kell pihentetni, ez lehet 1 óra, de akár 1 éjszakát is a fridzsiderben hagyhatod. A tészta a formázás után is ragadni fog, ezért érdemes a sütőpapírt vizes ecsettel lekenni, így könnyen leválik majd a kész finomság a papírról.
A krémsajtot és a puha vajat keverjük össze.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, majd a krémsajtos keverékkel dolgozzunk belőle tésztát.
A kissé ragadós tésztát csomagoljuk folpackba, vagy csomagoljuk fagyasztózacskóba, majd tegyük hűtőbe 1 éjszakára.
A pihent tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, gyúrjuk át, majd osszuk két cipóra. Ezután nyújtsuk ki kör alakúra a tésztákat, és szórjuk meg őket reszelt sajttal. A sajtot nyomkodjuk a tésztára, majd vágjuk cikkelyekre. A cikkelyeket a szélesebb végüktől indulva tekerjük fel, formázzunk belőlük kifliket.
Vegyünk elő egy tepsit, béleljük ki sütőpapírral, majd ecset segítségével kenjük le egy kevés vízzel a papírt.
A kifliket sorakoztassuk a sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük meg felvert tojással. Ezután a kifliket toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük készre.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu