Csirkés rakott tészta selymes besamellel: sok sajt pirul a tetején
A tartalmas fogást érdemes két napra tervezni, másnap sütőben átmelegítve ugyanolyan finom, mintha frissen készült volna.
A legtöbb háztartásban a csirkehús a sztár, különösen a mellrésze, melyből ízletesebbnél ízletesebb fogásokat lehet összedobni.
Az egyik nagy kedvenc a rakott csirkemell, mely sok sajttal és tejszínnel pirul. Az ízekért egyszerű fűszerek felelnek, kevés fokhagyma és chili dobja meg, de friss fűszernövényekkel bolondítva is érdemes kipróbálni. Sőt akár vékonyra szeletelt póréhagyma, lila hagyma és paradicsom is kerülhet a rétegek közé.
Az egyszerűen tálalható étel sok lehetőséget rejt magában, érdemes szabadjára engedni a fantáziádat, csempészd bele a receptbe a saját ízlésedet, elképzelésedet. Én van, hogy a krumplit nagyon vékonyra felkarikázom és a tepsi aljára teszem, erre pakolom rá a hússzeleteket. Ha pedig jól bírja a család vagy a baráti társaság a csípőset, akkor 1-2 evőkanál csípős paprikakrém is adható a tojáshoz.
A sajtot reszeljük le. A csirkemellfiléket vágjuk hosszában vékony szeletekre.
A tojásokat üssük keverőtálba, majd adjuk hozzá a sót, borsot, fokhagyma-granulátumot, chilit, és keverjük össze.
A lisztet egy másik tálba mérjük.
A jénait vagy más hőálló edényt kenjünk ki kevés olajjal.
A csirkemellszeleteket először forgassuk meg a lisztben, utána a tojásban, majd helyezzük a jénaiba és rétegezzük a sajttal. Az utolsó sorra öntsük rá a tejszínt és szórjuk rá a maradék reszelt sajtot.
A húst toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 40-45 perc alatt süssük készre. Az elkészült fogást rizzsel kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu