Pofonegyszerű sajtszuflé: köretként is megállja a helyét

3
Nyomtatás
sajtszufle
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A szuflé elkészítése elsőre talán ijesztőnek tűnhet, pedig könnyű a receptje. Magában, de húsok mellé is tökéletes köret, ami a hétköznapok báját is megadja.

A szuflé a francia konyha egyik különlegessége. Története egészen a 18. századig nyúlik vissza, és a francia gasztronómiában a mai napig előszeretettel készítik.

A sajtos szuflé egy igazi aduász fogás, hogyha hirtelen vendégek állítanak be, vagy éppen nincs otthon minden a tervezett körethez. Csupán néhány hozzávalóból áll, és garantáltan sikert arat!

Sajtszuflé

sajtszufle

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 4 ek. vaj
  • 60 g búzaliszt
  • 450 ml tejszín
  • 240 g sajt
  • 3 tk. dijoni mustár
  • 6 db tojás
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 200 fokra.

A sajtot reszeljük le, a vajat hagyjuk szobahőmérsékleten felolvadni.

Készítsünk elő egy széles tepsit a szufléknak. A szufléformákat kenjünk ki 1 evőkanál lágy vajjal.

Egy nagy serpenyőben közepes lángon olvasszuk fel a maradék 3 evőkanál vajat. Adjuk hozzá a lisztet és egy fakanál segítségével keverjük össze.

Ezután lassan adjuk hozzá a tejet és forgassuk össze a masszával. Ha a keverék kezd folyékonnyá válni, érdemes habverőre váltani, hogy csomómentesre tudjuk keverni.

Ha elkészült a nagyon sűrű, fehér szósz, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kb. 5 percig hűlni. Ezután adjuk hozzá a reszelt sajtot és a mustárt. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

A tojásokat válasszuk szét: a sárgája mehet a serpenyőbe a keverékhez, a fehérjét pedig verjük kemény habbá egy csipet sóval.

A felvert habot elharmadolva adjuk hozzá óvatosan a serpenyőben lévő szószhoz, amelyben már a tojások sárgái is benne vannak. Keverjük össze, de csak finoman, hogy minél levegősebb maradjon a tészta.

A keveréket öntsük bele a kis szufléformákba úgy, hogy a hőálló tál felső peremétől kb. 2 cm-re legyen a szuflé, mivel az sülés közben még nőni fog.

Az előmelegített sütőben süssük a szuflékat 20-25 percig, vagy ameddig szép, aranyszínűre nem sülnek.

A kész szuflét forrón tálaljuk!

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon