Így lesz igazán levegős a szuflé: a régi desszert édesen és sósan is finom

Tökéletes szuflé cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A szuflé régi finomság, mely akkor az igazi, ha levegős és légies a szerkezete. Az elkészítése nem nagy művészet, de ha betartasz néhány szabályt, mégis igazi mesterművet szervírozhatsz.

A nagy múltra visszatekintő finomság, a szuflé a francia konyha egyik gyöngyszeme. A különlegesség édesen és sósan is készülhet.

A szuflé alapja a felvert tojásfehérje. Ettől lesz különleges a szerkezete, de csak akkor, ha óvatosan forgatod hozzá a többi alapanyagot, vigyázni kell, hogy ne törjön össze. Sülés közben a habnak köszönhetően légiesen könnyű lesz a szuflé.

A tojás mellé liszt vagy gríz is kerül. Ezek mellé jön még a cukor, só és valamilyen tejtermék, egyéb extrák: ez lehet reszelt citromhéj, gyümölcs, zöldség, csokoládé, kávé vagy lekvár.

Tökéletes szuflé ct1

Mire kell figyelni, hogy tökéletes legyen a szuflé?

  • Már a bevásárlásnál légy figyelmes. Fontos, hogy mindig kiváló minőségű alapanyagokkal dolgozz!
  • Lényeges, hogy az alapanyagoknak 15-20 percet kell pihenniük szobahőmérsékleten, ez az apróság is hozzájárul a sikerhez.
  • A tojásfehérjéhez mindig adj egy csipetnyi sót, úgy sokkal stabilabb lesz a belőle vert hab.
  • A stabilabb hab érdekében néhány csepp citromlé vagy ecet is kerülhet a tojásfehérjéhez.
  • A tojásfehérjét kézzel és géppel is fel lehet verni. Géppel készítve sokkal kényelmesebb, ám a séfek úgy tartják, a kézzel felvert tojáshab az igazi, mert úgy sokkal több levegő jut bele.
  • A tojásfehérjéhez mindig spatula segítségével forgasd hozzá a többi alapanyagot.
  • A tojáshabot tilos állni hagyni, mert összeeshet!
  • A sütő hőfoka legyen egyenletes.
  • A szuflé elkészítéséhez speciális, egyszemélyes porcelántálkát szokás használni, esetleg jénait, fémtálat.
  • A szuflé készítésénél arra is ügyelj, hogy ne lapos edényt használj, és ne is töltsd tele, mert kifuthat a formából.
  • Miközben sül a szuflé, maradj a tűzhely mellett. Másodperceken múlhat a siker. Vigyázz, sose nyisd ki idő előtt a sütő ajtaját, mert összeesik a finomság. 
Tökéletes szuflé ct2

Sok olyan finomság létezik, ami bizony szuflé, csak más néven vált ismertté. Ilyen a vargabéles, ami egy cérnametéltes túrószuflé vagy a salzburgi galuska és a rizskoch.

Sós szuflé

sajtosszuflé

Hozzávalók 6 darabhoz

  • 50 gramm vaj
  • 35 gramm liszt
  • 310 milliliter tej
  • opcionális chilipehely
  • 0.25 tk
  • 170 gramm cheddar sajt
  • 6 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

Vajazzunk ki 6 darab 2,5-3 deci űrtartalmú szufléformát. Tegyük őket egy tepsibe.

A tojásokat válasszuk szét.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

Olvasszuk fel a vajat egy kis lábasban. Adjuk hozzá a lisztet, keverjük vele csomómentesre. Öntsük fel fokozatosan a tejjel, közben folyamatosan kevergessük. Adjuk hozzá a chilit, a sót, majd főzzük 3-4 percig, míg besűrűsödik. Vegyük le a tűzről.

Keverjük bele a reszelt sajtot, míg el nem olvad benne teljesen. Kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk. Adjuk hozzá a tojássárgáját is, keverjük el benne. 

A tojásfehérjét verjük kemény habbá. Forgassuk a sajtszószba egy spatula segítségével, több részletben adagoljuk.

Osszuk szét a masszát a tálkák között, kb. 3/4-ig érjen. Toljuk a sütőbe, süssük 15-20 percig, míg a tetejük aranybarna nem lesz.

Rögtön, melegen kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon