Az olaszok legfinomabb húsétele, a saltimbocca csirkéből is isteni

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Hús, friss zsálya, hajszálvékony füstölt sonkaszelet - ennyire egyszerű és legalább ennyire zseniális az olaszok egyik legmenőbb húsétele, a saltimbocca, ami annyit jelent: ugorj a számba.

Csak friss zsályából érdemes nekiállni, az egész étel lényege a zsálya nagyon intenzív íze. A zsálya a strapabíróbb fűszerek közé tartozik, ha jól érzi magát, elképesztő méretű bokorrá képes megnőni, így van ez nyaranta a szüleim kertjében is, és az első, amit muszáj ilyenkor készítenünk, az a saltimbocca. 

Borjú- helyett csirkehús

A friss zsályán túl még az étel alapja is elég nehezen beszerezhető, mert igazából borjúból készül. Aki hozzájut ehhez a ritkán beszerezhető húshoz, mindenképp belőle készítse, nekünk viszont addig is jó lesz csirkemellből. Mivel a csirkemell nagyon könnyen kiszárad, különös odafigyelést igényel a dolog.

Lehet cifrázni is: van, aki a sonka és a hús közé - a zsályán túl - parmezánforgácsokat is tesz, de mivel én nagyon szeretem az olasz hármas minimalizmusán alapuló ételeket, maradok az alapverziónál.

Az igazán ügyesek úgy klopfolják össze a három réteget, hogy egészen összetapad - nekem kell egy kis tűzés a biztonság kedvéért.

Saltimbocca - csirkéből

saltimbocca-pici

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 gramm csirkemell
  • 100 gramm vékonyra szeletelt füstölt sonka
  • 6 darab friss zsályalevelek
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 deciliter fehérbor
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk. Fogunk egy szeletet, zsályaleveleket fektetünk rá, azt pedig egy füstölt sonkaszelettel borítjuk be. Folpack- vagy sütőpapírdarabot fektetünk rá, enyhén összeklopfoljuk. Hústűvel vagy fogpiszkálóval megtűzzük, hogy a rétegek ne essenek szét.

Egy serpenyőben olajat hevítünk, és a szeleteket mindkét oldalukon kicsit megpirítjuk. Alacsonyra mérsékeljük a lángot, majd hozzáadunk egy evőkanál vajat. Amikor a húsok átsültek, kiszedjük őket a serpenyőből, a forró edénybe öntjük a bort, hagyjuk kicsit - kevergetve - forrni, majd hozzáadjuk a maradék vajat, elkeverjük, és az így kapott mártást a húsra öntjük.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon