Isteni, hagyományos sárgaborsó-főzelék: liszt nélkül, paprikásan készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sárgaborsó tényleg filléres alapanyag, pár száz forintból elkészítheted ezt az ízletes főzeléket.
Klasszikus menzakaja a sárgaborsó-főzelék, amit - sajnos - sokan a mai napig ki nem állhatnak, a rossz élmény után nem adtak újabb esélyt neki. Pedig a fehérjében gazdag hüvelyesből isteni főzelék készülhet, csak annyi a titka, hogy nem kell bele lisztet keverni, felesleges betonsűrűségűre készíteni.
A sárgaborsó saját magát sűríti be, ahogy puhul, magába szívja a vizet, ezért valószínűleg pótolni kell majd a folyadékot a főzés során. A fűszereket nem kell túlbonyolítani, elég pár gerezd fokhagyma és persze babérlevél mellé.
Áztatás
Bevallom, én nem mindig áztatom be a sárgaborsót, anélkül is megpuhul nagyjából 1 óra alatt. Ha azonban van rá időd és gyorsítani szeretnél a folyamaton, előző este vagy a főzés előtt pár órával áztasd be a hüvelyest. Mikor nekiállsz a főzeléknek, öntsd le róla az áztatóvizet és tisztában tedd fel főni.
Sárgaborsó-főzelék
Hozzávalók 4 személyre
- 40 dekagramm sárgaborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 liter alaplé/víz
- 3 darab babérlevél
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A sárgaborsót öblítsük, válogassuk át, tegyük félre. A hagymákat hámozzuk meg, a vöröshagymát vágjuk finomra.
Egy lábasban melegítsünk olajat, dobjuk rá az összekockázott hagymát. 4-5 percig dinszteljük, mikor átlátszó, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. 1 perc pirítás után szórjuk rá a pirospaprikát, alaposan keverjük össze, majd öntsük fel fél deci vízzel. Mikor a paprika elolvadt, adjuk hozzá a sárgaborsót, alaposan keverjük át a hagymás alappal.
Öntsük fel 1 liter alaplével - ha nincs, akkor vízzel -, majd forrásig melegítsük. Ha forr, vegyük lejjebb a lángot, dobjuk bele a babérleveleket, sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt főzzük. Időközönként keverjük meg, mert ahogy sűrűsödik, könnyen le tud égni. Ha szükséges, pótoljuk a folyadékot. Nagyjából 60-70 perc alatt puhára fő.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors