Sárgaborsó-krémleves sonkával: laktató ebéd kevés hozzávalóból

sargaborso-kremleves
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Itt az ősz, és ezzel a krémlevesek szezonja is beköszönt. Ezeknek a leveseknek a szépsége nemcsak az intenzív színvilágukban, hanem abban is rejlik, hogy gyorsan elkészíthetők.

A sárgaborsót még ma is viszonylag filléres áron lehet beszerezni, talán éppen ezért sokan le is becsülik, ami nagy hiba. Ez a növény ugyanis tele van vitaminokkal (B-, E- és C- vitamin) és ásványi anyagokkal (magnézium, karotin, mangán, foszfor, vas és még sorolhatnánk), miként a fehérje szintje is igen magas. Éppen ezért remek választás lehet a növényi étrendet követőknek, hiszen képes pótolni a húsban lévő vitaminokat. 

Mindezek mellett az élettani hatása sem elhanyagolható, hiszen, mivel kíméletes alapanyagnak mondható, nem terheli meg például a gyomrot sem. Ezenfelül csökkenti a vérnyomást, illetve képes szabályozni is azt, így szívbetegek is fogyaszthatják, a koleszterinszintre gyakorolt jótékony hatásáról nem is beszélve.

Sárgaborsó-krémleves sonkával

sargaborso-kremleves

Hozzávalók 6 adaghoz

A leveshez:

  • 400 g felezett sárgaborsó
  • 3 l víz
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 kk őrölt fehér bors
  • 2 szelet sonka

A rántáshoz:

  • 1 ek olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek liszt
  • 1 tk pirospaprika
Recept idők

Elkészítés:

A sárgaborsó-krémleveshez tegyük fel főni a sárgaborsót. Ha tényleg a gyors leves fogalmára gyúrunk, akkor előző este, vagy legalább pár órával főzés előtt ásztassuk be, hogy megpuhuljon. Ezzel lerövidíthető a főzési idő.

A sárgaborsó főzővizét sózzuk meg, illetve hintsük meg késhegynyi őrölt fehér borssal. Kb. 20-25 perc alatt a borsó szépen megpuhul.

Ha megpuhult, kézi botmixerrel turmixoljuk le. Ha valaki jobban szereti úgy, hogy nem teljesen homogén, hanem maradnak benne felezett borsószemek, akkor nem kell annyira leturmixolni. 

Ennél a fázisnál szeleteljük fel a sonkát csíkokra, adjuk a leveshez, és további 5 percig főzzük. A sonka pluszízt ad a levesnek, de természetesen el is lehet hagyni. 

Ezután készítsük el a rántást. Az evőkanál olajra szórjuk rá a fokhagymanyomón áttört fokhagymát, majd a lisztet, és amikor szép aranybarna a színe, vegyük le a tűzről, és hintsük meg pirospaprikával. 

A rántást adjuk a leveshez, majd forraljuk össze őket. Kóstoljuk meg a levest, hogy elég fűszeres-e, és igény esetén sózzuk, borsozzuk. Aki jobban szereti a borsos ízélményt, annak itt érdemes még 1 vagy 2 késhegynyi fehér borsot a leveshez adni.

Tálalásnál az aranysárga színben pompázó levesre tegyünk még pár csík sonkát, esetleg petrezselymet, és fogyasszuk egészséggel. 

Fotók forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük