Mandulával megszórt, selymes madártej: egyszerű, mégis mennyei karácsonyi desszert

mtcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A madártej az egész világon népszerű desszert, amely az egyszerűsége ellenére rengeteg módon tehető izgalmassá.

A habgaluskás, vaníliás desszert francia eredetű, de az angol konyhában, sőt, itthon is népszerű. Az édes, vaníliás tejsodóban gusztusos tojásfehérjehabok mártóznak meg. Néhány alapanyagból, könnyedén össze lehet dobni, szerénysége ellenére isteni, ráadásul egy kis kreativitással mindig újjá lehet varázsolni a hagyományos receptet.

Még finomabb lehet

Ha szeretnél elrugaszkodni a megszokott recepttől, akkor a habgaluskába főzés előtt narancs- vagy citromhéjat érdemes reszelni. A selymes tej is különlegesebbé tehető, ha szereted a mazsolát, keverj el benne egy keveset, utána add hozzá a tojásfehérjehabot. Az isteni édesség karácsonyi desszertnek is tökéletes, az ünnepi hangulat kedvéért szórj rá mandulát vagy csorgass a tetejére karamellöntetet.

Selymes madártej ropogós mandulával

mtct

Hozzávalók 4 személyre

Madártej:

  • 3 darab tojássárgája
  • 10 dekagramm cukor
  • 0.5 csomag vaníliás pudingpor
  • 6 deciliter tej

Habgaluska:

  • 3 darab tojásfehérje
  • 6 dekagramm cukor

Tetejére:

  • ízlés szerint mandulapehely
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat válasszuk szét.

A sodóhoz a sárgáját a cukorral, a vaníliás pudingporral és kevés tejjel keverjük simára. A maradék tejet tegyük fel melegedni.

A galuskához a tojásfehérjét a cukorral verjük habbá.

A felforrt tejet vegyük takarékra, majd a tojáshabot evőkanál segítségével szaggassuk bele (úgy, mintha galuskát készítenénk) ügyelve, hogy mindig csak annyi kerüljön a fazékba, amennyi kényelmesen elfér, tudjuk forgatni. Amikor a széle felpöndörödik, fordítsuk meg, körülbelül 1 percig főzzük a másik oldalát, majd szűrőkanállal szedjük ki hűlni.

Miután kifőztük a fehérjehabot, a tejet szűrjük másik edénybe, forrásig melegítsük újra. 2-3 evőkanállal forgassunk belőle a tojássárgás-pudingos keverékhez. Az egészet öntsük a tejbe, folyamatosan kevergessük, amíg besűrűsödik, ilyenkor már nem kell sokáig főzni.

A kihűlt tejbe keverjük bele a habgaluskát, tálalásnál ízlés szerint szórjuk meg mandulapehellyel.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük