![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mandulával megszórt, selymes madártej: egyszerű, mégis mennyei karácsonyi desszert
![mtcover](https://kep.index.hu/1/0/3403/34035/340357/34035719_2606201_3635afa1dda902a694955f6e5f793002_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A madártej az egész világon népszerű desszert, amely az egyszerűsége ellenére rengeteg módon tehető izgalmassá.
A habgaluskás, vaníliás desszert francia eredetű, de az angol konyhában, sőt, itthon is népszerű. Az édes, vaníliás tejsodóban gusztusos tojásfehérjehabok mártóznak meg. Néhány alapanyagból, könnyedén össze lehet dobni, szerénysége ellenére isteni, ráadásul egy kis kreativitással mindig újjá lehet varázsolni a hagyományos receptet.
Még finomabb lehet
Ha szeretnél elrugaszkodni a megszokott recepttől, akkor a habgaluskába főzés előtt narancs- vagy citromhéjat érdemes reszelni. A selymes tej is különlegesebbé tehető, ha szereted a mazsolát, keverj el benne egy keveset, utána add hozzá a tojásfehérjehabot. Az isteni édesség karácsonyi desszertnek is tökéletes, az ünnepi hangulat kedvéért szórj rá mandulát vagy csorgass a tetejére karamellöntetet.
Selymes madártej ropogós mandulával
![mtct](https://kep.index.hu/1/0/3403/34035/340357/34035723_288fa4f5c92063940d4ea8e6b03e1313_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
Madártej:
- 3 darab tojássárgája
- 10 dekagramm cukor
- 0.5 csomag vaníliás pudingpor
- 6 deciliter tej
Habgaluska:
- 3 darab tojásfehérje
- 6 dekagramm cukor
Tetejére:
- ízlés szerint mandulapehely
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk szét.
A sodóhoz a sárgáját a cukorral, a vaníliás pudingporral és kevés tejjel keverjük simára. A maradék tejet tegyük fel melegedni.
A galuskához a tojásfehérjét a cukorral verjük habbá.
A felforrt tejet vegyük takarékra, majd a tojáshabot evőkanál segítségével szaggassuk bele (úgy, mintha galuskát készítenénk) ügyelve, hogy mindig csak annyi kerüljön a fazékba, amennyi kényelmesen elfér, tudjuk forgatni. Amikor a széle felpöndörödik, fordítsuk meg, körülbelül 1 percig főzzük a másik oldalát, majd szűrőkanállal szedjük ki hűlni.
Miután kifőztük a fehérjehabot, a tejet szűrjük másik edénybe, forrásig melegítsük újra. 2-3 evőkanállal forgassunk belőle a tojássárgás-pudingos keverékhez. Az egészet öntsük a tejbe, folyamatosan kevergessük, amíg besűrűsödik, ilyenkor már nem kell sokáig főzni.
A kihűlt tejbe keverjük bele a habgaluskát, tálalásnál ízlés szerint szórjuk meg mandulapehellyel.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!