A póréhagymákat alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le. Szeleteljük fel kisebb karikákra. A répával és a zellerrel is tegyünk így, a vöröshagymát pedig aprítsuk fel.
Egy közepes méretű lábosba tegyünk 4 evőkanál vajat, majd közepes lángon kezdjük el melegíteni.
Utána adjuk hozzá az előkészített zöldségeket, a sót és a borsot, majd kezdjük el párolni. Ez kb. 10 percet vesz igénybe.
A krumplikat hámozzuk meg és vágjuk fel kisebb kockákra, majd adjuk hozzá a zöldséges keverékhez.
Ezután öntsük hozzá a fehérbort, a csirkealaplevet, a vizet, adjuk hozzá a babért is. Forraljuk össze őket, majd mérsékelt lángon pároljuk tovább a zöldséges keveréket, amíg minden megpuhul. Ez kb. 15 perc.
Ezt követően adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet, és fedő nélkül főzzük további 5 percig. Utána vegyük ki belőle a babérlevelet, és forraljuk fel a levest.
Amíg a leves fő, egy közepes serpenyőben olvasszuk fel a másik 4 evőkanál vajat. Adjuk hozzá a lisztet, és folyamatos keverés mellett, 3-5 perc alatt pirítsuk meg.
Ha elkészült, vegyük le a tűzről, és adjunk hozzá 240 ml alaplevet a már fővő levesből. Alaposan keverjük össze, hogy nehogy csomós legyen. Ezután az egészet öntsük hozzá a leveshez.
Végezetül turmixoljuk le a levest, majd melegítsük fel újból, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A tejszínnel kétféleképpen is díszíthetünk. Az egyik módszer, hogy egy közepes tálban elektromos habverővel felverjük, és tálaláskor egy-egy teás- vagy evőkanálnyi mennyiséggel díszítjük. A másik, hogy felverés nélkül, szintén egy-egy teás- vagy evőkanálnyit rácsorgatunk a levesre.
Ezenkívül még pár karika póréhagymával is megszórhatjuk.