Gyomorkímélő kertészleves: jólesik az ünnepi lakoma után

2
Nyomtatás
kerteszleves
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az ünnepek alatt bizonyára sokunknak jólesne egy olyan leves, ami mellé nincs szükség emésztéssegítő csodaszerekre, mert csak úgy jólesik elszürcsölni, mindenféle kellemetlen teltségérzet nélkül.

Az ünnepek alatt a húsleves, halászlé és töltött káposzta Bermuda-háromszögben biztosan mindenkinek jólesne egy kicsit gyomorkímélőbb fogás is, ami miatt nem kell órákat tölteni a konyhában, és mindenki jól is lakik.

A tökéletes megoldás egy kellemes, zöldségekkel telepakolt kertészlevesben rejlik, amelyből a zöldbab, a cukkini és a krumpli mellett a klasszikus levestészta sem maradhat ki, így egy kicsit azért tisztelgünk az ünnepi levesbetétek előtt is.

Ez a leves kifejezetten kímélő az ünnepek alatt túlterhelt gyomor számára, és az elkészítése sem bonyolult, miként őrködni sem kell a tűzhely mellett, amíg készül.

Kertészleves

kerteszleves

Hozzávalók 4 személyre

A leveshez:

  • 400 g fejtett bab
  • 100 g zöldbab (mirelit)
  • 2 db paradicsom
  • 1 db cukkini
  • 2 db krumpli
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db póréhagyma
  • 1 ek olaj
  • 100 g levestészta (elhagyható)
  • 1 csokor petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A fejtett babot, amennyiben nem mirelitből vagy konzervből készítjük, előző este áztassuk be vízbe. 

A zöldségeket mossuk meg. A cukkinit héjastul vágjuk fel 2x3 cm-es darabokra. A krumplit pucoljuk meg, kockázzuk fel, a paradicsomot pedig vágjuk gerezdekre, héjastul. A vöröshagymát és a póréhagymát karikázzuk fel. 

Az összes zöldséget egy nagyobb lábosban, 2 evőkanál olajon pároljuk 5 percig, ettől kapnak a zöldségek egy finom alapízt. Ezután engedjük fel kb. 3-4 liter vízzel. 

Adjuk hozzá a leveshez a fejtett babot és a zöldbabot is, majd sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. 

Fedő alatt 30 percig főzzük a zöldségeket közepes vagy annál kicsit kisebb lángon. 

A fél óra lejárta után adjuk hozzá a tésztát, és főzzük készre. A tésztának kb. 10-12 perc kell ahhoz, hogy megfőjön, tésztája válogatja. 

Ha a levestészta is megfőtt, a levest késznek nyilvánítjuk. Utólag még sózzuk és borsozzuk, ha a leves megkívánja, majd forrón tálaljuk. Díszítésként aprított petrezselyemmel is megszórhatjuk. 

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon