Marokkói fűszeres rizs: nincs párja, ha különleges köretet keresel
A marokkói fűszeres rizs az egyik legegyszerűbben készülő köret, mégis különleges, fűszeres aromáival bármilyen főételt képes feldobni.
A köményt talán senkinek sem kell bemutatni, hiszen az indiai konyha mellett a magyar konyhának is igen kedvelt fűszere. Egészben és őrölve is használhatjuk, különleges íze egyediséget kölcsönöz minden ételnek.
Gomba tekintetében a választásunk a barna csiperkére esett, a bab pedig a klasszikus, hosszú szálú zöldbab lett. A kömény karakteres íze mindkettőből a legjobbat hozza ki, így végül megszületik ez az egyszerű köret, ami húsok, de még hal mellé is remekül illik.
A gombát mossuk meg, majd vágjuk fel negyedekre vagy hatodokra. A zöldhagymát és a vöröshagymát is tisztítsuk meg, és előbbit vágjuk fel kb. 2 cm-es darabokra, utóbbit szeletekre.
A fokhagymát szintén tisztítsuk meg, majd vágjuk apróra. A gyömbérdarabot hámozzuk meg és vágjuk apróra.
Egy tálban keverjük össze az őrölt köményt, a tört pirospaprikát és a sót. Tegyük félre.
Egy wokot vagy sima serpenyőt közepes hőmérsékleten melegítsünk 2 percig. Ekkor adjuk hozzá az olajat, a gyömbért és a zöldhagymát. Kb. 20 másodpercig pirítsuk, amíg illatozni nem kezd.
Adjuk hozzá a zöldbabot, a vöröshagymát, a fokhagymát, a köményes keveréket és egy evőkanál olajat, majd folyamatosan kevergetve pirítsuk kb. 3-4 percig.
Ezután adjuk hozzá a gombát, a szójaszószt és 1 evőkanál vizet, majd pirítsuk további 5-7 percig, amíg a bab szépen megpuhul, a gomba pedig megpirul.
Ha elkészültünk, kapcsoljuk le a lángot, kóstoljuk meg, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu