Egy hónap, míg elkészül, de megéri: a sóban eltett citromot sokféleképpen felhasználhatod
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sóban eltett citrom különleges csemege, a marokkói konyha egyik kedvelt alapanyaga, különböző ételek fűszerezésénél használják.
Marokkó közel áll a szívemhez, hihetetlen élmény a mesés utcáin barangolni, felfedezni a hely történelmét, legendáit, ízeit. Marokkóra a pikáns, fűszeres és édes ízek jellemzőek, illetve ezek harmóniája. A legtöbben a kuszkuszt és a báránysültet kötik az országhoz, de ezeken kívül is megannyi csoda várja az ízek szerelmeseit, Marokkó gasztronómiája telis-tele van különlegességekkel.
A sóban eltett citrom igazi ínyencség: sok só, kezeletlen citrom és citromlé egy befőttesüvegben. Egy hónapig készül, puhul, majd a héját használják fűszerként. Ha vállalkozó kedvű vagy, akkor a befőttesüvegbe tehetsz fűszereket is: fahéjat, szegfűszeget, babérlevelet, koriandermagot vagy mást, amitől különleges lesz a zamata. Az elkészült ízesítő nagyon citrusos, sós, remekül illik a marokkói ételekbe, bátran kipróbálhatod savanykás levesekben, de halételekbe és ragukba is belekeverheted, sőt, a salátákat is feldobhatod a sóban eltett citrommal.
Sóban eltett citrom
Hozzávalók 4 darabhoz
- 4 darab citrom (kezeletlen)
- 2 evőkanál tengeri só
- só ízlés szerint
- 6 darab citrom
Elkészítés:
A 2 evőkanál sót tegyük a befőttesüveg aljára.
A citromot mossuk meg, a csúcsos végét vágjuk le, majd a levágott résztől indulva vágjuk be keresztben, de ne vágjuk át teljesen. A bevágott résznél sózzuk meg alaposan a gyümölcs húsát, utána kívülről is sózzuk meg a citromot.
A megsózott citromokat helyezzük bele a befőttesüvegbe, csorgassuk rájuk a 6 darab citrom facsart levét (annyi levet, amennyi ellepi a citromokat, ha szükséges, több citrom levét is bele lehet facsarni).
A befőttesüvegbe tett citromokat hagyjuk lezárva, szobahőmérsékleten néhány napig, naponta egyszer forgassuk át őket. Pár nap után tegyük a hűtőbe, 3-4 hétig hagyjuk ott, hogy a citromhéj teljesen megpuhuljon.
Használat előtt mossuk meg a citromot, a húsát távolítsuk el, a héját szeletelve tehetjük levesbe, raguba, salátába, halételekhez.
Fotó: Getty Images