A legfinomabb húsmentes burrito: nem vegánként is imádni fogod
A burrito az egyik leghálásabb étel, hiszen szinte bármit belepakolhatsz, amit csak megkívánsz: most egy vegán opciót mutatunk.
A sofritas nem más, mint a burritóba pakolt mexikói fűszerezésű marhahús tofuból, chilipaprikából és fűszerekből készült vegán megfelelője. Először a Chipotle nevű amerikai gyorsétteremlánc kínálatában volt elérhető, 2014-es megjelenése óta pedig már sok vegán – és nem vegán – szívet meghódított.
Az intenzíven füstös és szaftos, már-már raguszerű tofut elsősorban burritóba vagy tacóba érdemes tölteni, mert a sok mexikói aroma remekül megadja az ételek alapízét. Ugyanakkor önmagában, párolt rizzsel vagy zöldségek mellett is megállja a helyét.
A zöld kaliforniai paprikát néhány perc alatt süssük puhára tűzhelyen vagy grillen, sózzuk le, pucoljuk meg, távolítsuk el a magházat és a magokat, majd tegyük aprítógépbe.
Az olaj felén dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és további 1-2 percig együtt is pirítsuk. Mehet bele a paradicsompüré, a kömény, az oregánó, a chipotle, a füstölt paprika, a só és a bors, végül pedig a friss paradicsom is.
Közepes hőfokon pirítsuk 5-6 percig, amíg a paradicsom meg nem puhul, majd a keveréket kanalazzuk aprítógépbe a sült paprikához, és 1-2 perc alatt dolgozzuk teljesen krémesre.
A serpenyőt töröljük szárazra egy papírtörlővel, hevítsünk benne egy kevés olajat, és morzsoljuk bele a tofut. Közepes hőfokon, 10-12 perc alatt süssük aranybarnára. Öntsük rá a paradicsomos szószt, alaposan forgassuk össze, és alacsony hőfokon rotyogtassuk 5 percig. Akkor jó, ha a tofu kellemesen szószos lesz, így ha túl sűrű, akkor adjunk hozzá kevés vizet.
Ha a paradicsom miatt túl savasnak érezzük, adjunk hozzá 1 teáskanálnyi cukrot, majd locsoljuk rá a lime levét. Burritóba, tacóba, quesadillába pakolva vagy egyszerűen párolt rizzsel és zöldségekkel fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu