Krémes sűrített tej házilag: 3 alapanyag és egy adag türelem kell hozzá

sűrített-tej2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sűrített tejet érdemes házilag készíteni, viszonylag olcsón kihozhatsz egy nagy adagot belőle, hűtőben egy hónapig eláll.

Rengeteg sütemény, főleg a külföldi receptek igényelnek sűrített tejet, mint hozzávaló, amelyet nem egyszerű beszerezni, és az ára sem túl kedvező. Pedig valójában csak tej és cukor keverékéről van szó, és az elkészítése sem ördögtől való.

A házi sűrített tejhez kell egy adag türelem is: mivel a tej könnyen leég és kifut, nem szabad magára hagyni, folyamatosan kevergetni kell. Ahogy elpárolog a tejből a víztartalom, úgy lesz krémesebb. Melegen még folyékony, de ahogy hűl, sokat sűrűsödik.

Nem kötelező hozzávaló, de sokan adnak a sűrített tejhez egy csipet szódabikarbónát is: ettől egy pillanat alatt habos és krémes lesz.

Sűrített tej házilag

sűrített-tej

Hozzávalók 3 decihez

  • 500 ml tej (zsíros)
  • 15 dkg cukor
  • 1 csipet szódabikarbóna
Recept idők

Elkészítés:

A tejet öntsük egy vastag falú lábasba. Adjuk hozzá a cukrot.

Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett főzzük, míg a víztartalma nagy része elpárolog, besűrűsödik. Ez 20-25 percet is igénybe vehet. 

Húzzuk le a tűzről, adjunk hozzá egy csipet szódabikarbónát. 

Amíg hűl, néha keverjük át, majd tegyük a hűtőbe pár órára, még sokat fog sűrűsödni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük