Remegős sós karamellás sajttorta a sütőből: tészta nélkül készül

karamellas-sajttorta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Amennyire jól néz ki és isteni, annyira egyszerű elkészíteni ezt a tortát: a karamellszósztól sem kell tartani, a munka nagy részét pedig a sütő végzi.

Igazi édesszájúként nagyon szeretek kísérletezni a konyhában, sokféle sütit és desszertet készítettem már, de ez a sós karamellás sajttorta minden várakozásomat felülmúlta. A receptje az Instagramon jött velem szembe, a Mob oldalán, és szerelem volt első látásra. Tészta nélkül készül, remegős, krémes és isteni finom. Az eredeti leíráson annyit változtattam, hogy a sűrűbb Philadelphia krémsajt helyett lágyabb mascarponét használtam, ez több üzletben és jobb árban érhető el.

A magas hőfokon történő sütéstől nem kell megijedni, kívülről egészen sötétbarna lesz a torta, de ez egyáltalán nem baj, így marad a közepe krémes. Mikor kiveszed a sütőből, még remegős lesz, de ahogy hűl, úgy megszilárdul, szépen szeletelhető lesz.

Sós karamellás sajttorta

karamellas-sajttorta2

Hozzávalók 10 szelethez

  • 500 g mascarpone
  • 330 ml habtejszín (30%-os)
  • 160 g kristálycukor
  • 2 csipet
  • 4 db tojás
  • 15 g liszt
Recept idők

Elkészítés:

Béleljünk ki sütőpapírral egy 23-24 centis tortaformát úgy, hogy a széleire is jusson papír. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

A tejszínt vegyük ki a hűtőből, picit meg is lehet melegíteni, úgy nem fogja összerántani a cukrot.

12 dkg cukrot szórjunk egy kis lábasba, majd kezdjük el melegíteni, míg megolvad és aranybarna színe lesz. Ekkor óvatosan kezdjük el hozzácsorgatni a tejszínt. Mikor a cukor elvegyült a tejszínben, és egynemű szósz lett belőle, főzzük még 2 percig, majd kapcsoljuk le a lángot. Ahogy hűl, még sűrűsüdni fog. Keverjünk bele 2 nagyobb csipet sót is, majd tegyük félre hűlni.

A maradék 4 dkg cukrot keverjük habosra a mascarponéval. Szitáljuk bele a lisztet, majd adjuk hozzá egyesével a tojásokat. Keverjük csomómentesre a masszát.

Ha kihűlt teljesen a karamellszósz, adjuk hozzá a mascarponés alaphoz, keverjük bele. 

A kész masszát öntsük az előkészített formába, majd toljuk a sütőbe 20-25 percre. Akkor jó, amikor a teteje egészen sötétbarna, a széle szilárd, de a közepe még remegős.

Hagyjuk kihűlni, majd tegyük a hűtőbe 3-4 órára, mielőtt szeletelnénk.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük