Meggyes-mákos sajttorta mentesen: mutatós és nagyon finom

13
Nyomtatás
Meggyes-makos-sajttorta-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a süti akár a sajttorták királynője címet is megérdemelné: látványos, nagyon finom és még vegán is!

A sajttortáknak ez a kombinációja egy valóságos nyári különlegesség, hiszen friss, lédús meggyel és mákkal készül. Az alapja egy omlós vajas tészta, erre egy citromos-mákos töltelék kerül, az egészet pedig a gyümölcs és vékony morzsaréteg koronázza.

A teljes desszert vegán, azaz sem a tésztába, sem pedig a töltelékbe nem kerül tejtermék. A vajat egyszerűen pótolhatod növényi vajalternatívával – akár ezzel a házi változattal –, vagy margarinnal, a sajtkrém helyett pedig használj vegán változatot. Nagyobb szupermarketekben és bioboltokban biztosan megtalálod mindkettőt.

Meggyes-mákos sajttorta

Meggyes-makos-sajttorta

Hozzávalók 8 szelethez

A tésztához:

  • 300 g finomliszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 0.5 tk.
  • 100 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 150 g hűtőhideg növényi vajalternatíva
  • 2 ek. kókuszjoghurt

A töltelékhez:

  • 650 g vegán sajtkrém vagy mascarpone
  • 200 ml kókuszkrém vagy konzerves kókusztej (csak a sűrű, fehér része)
  • 50 g szobahőmérsékletű növényi vajalternatíva
  • 100 g cukor
  • 1 nagy csipet
  • 1 púpozott tk. kukoricakeményítő vagy vaníliás pudingpor
  • 2 tk. vaníliakivonat
  • 2 ek. citromlé
  • 1 db biocitrom reszelt héja
  • 50 g darált mák
  • 400 g friss meggy kimagozva (vagy meggybefőtt)
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd dolgozzuk hozzá a hideg vajalternatívát és a kókuszjoghurtot.

Gyúrjuk össze, majd osszuk két részre: a tészta ⅓-át csomagoljuk fóliába, és tegyük fagyasztóba dermedni, a maradék ⅔-ot pedig lisztezett felületen nyújtsuk 2-3 mm vékonyra.

Helyezzük 22 cm-es kapcsos tortaformába, igazítsuk szorosan a forma aljára és oldalához, az alját szurkáljuk meg villával, és 15 percre tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe.

Közben a meggy kivételével tegyük a töltelék hozzávalóit turmigxépbe, és alaposan dolgozzuk össze. Öntsük a részben átsült alapra, és egyenletesen oszlassuk el a tetején a kimagozott meggyet.

Nagy lyukú reszelőn reszeljük a meggyréteg tetejére a fagyasztóban megdermedt tésztát, majd 180 fokos sütőben 50 perc alatt süssük aranybarnára.

Kapcsoljuk ki a sütőt, de a sütit pihentessük bent további 10 percig csukott, 10 percig pedig résnyire nyitott ajtónál. Így elkerülhetjük, hogy a teteje összeessen.

Vegyük ki, és miután szobahőmérsékletűre hűlt, legalább 4 órát (de a legjobb, ha egész éjszakát) pihentessük hűtőben.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon