Izgalmas sós pite túróval, sajttal és szőlővel: az utolsó morzsáig elfogy

szcove
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szőlőből az ősz legkülönlegesebb pitéjét sütheted meg, melyben a kakukkfű intenzív zamata érvényesül.

A szőlő csodás gyümölcs, sokféle finomság készülhet belőle. A bogyós gyümölcs édes és sós ízekkel is remekül párba állítható, érdemes felfedezni sütés és főzés során.

A pite kedvelt finomság, a szőlőhöz hasonlóan édes és sós változatban is az asztalra kerülhet. Ha valami különlegesebbre vágysz, akkor próbáld ki a szőlős változatot túróval, sajttal és kakukkfűvel megbolondítva. Az elkészült pite mellé camembert sajtot, diót és bort is kínálhatsz, remek harapnivaló baráti beszélgetésekhez.

Sós szőlős pite

szct

Hozzávalók 4 személyre

Tészta:

  • 15 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 5 dkg vaj

Töltelék:

  • 25 dkg tehéntúró
  • 1.5 dl tejföl
  • 1 darab tojás
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 1 teáskanál kakukkfű (opcionális)
  • vaj a forma kikenéséhez
  • 60 dkg szőlő
Recept idők

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk cipóvá. A kész tésztát csomagoljuk folpackba és fél órára helyezzük hűtőbe.

A túrót a tejföllel, tojással, étkezési keményítővel, reszelt sajttal és a kakukkfűvel forgassuk egybe.

A szőlőszemeket alaposan mossuk meg.

A tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre és nyújtsuk ki a forma méretének megfelelőre.

A piteformát (24 cm) kenjük ki vajjal, majd helyezzük bele a tésztát úgy, hogy az oldalára is jusson.

A tészta tetejére terítsünk sütőpapírt, helyezzünk rá nehezéket, szárazbabot, toljuk 180 fokos sütőbe. A tésztát süssük így 8 percig.

Az elősütött tésztáról szedjük le a nehezéket, a tészta tetejére kenjük rá a tölteléket, szórjuk rá a szőlőt, majd toljuk vissza a sütőbe 25-30 percre.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük