A babot egy éjszakára áztassuk hideg vízbe, majd másnap szűrjük le és mossuk át.
A kolbászt karikázzuk fel.
A sárgarépát és a fehérrépát tisztítsuk meg és tetszés szerint karikázzuk fel.
A megtisztított hagymát vágjuk finomra és kevés olajon dinszteljük üvegesre. Ezután dobjuk rá a fokhagymát, majd 30 másodperc után keverjük hozzá a fűszerpaprikát és a babot. A babot öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, fűszerezzük sóval, borssal és babérlevéllel.
A levest alacsony láng felett főzzük 30-40 percig, majd adjuk hozzá a kolbászkarikákat, sárgarépát és a fehérrépát, és főzzük addig a levest, míg a répák megpuhulnak (20-30 perc).
Csipetke:
A lisztet forgassuk egybe a sóval, majd adjuk hozzá a felvert tojást és dolgozzuk egybe a tésztát.
Miután a zöldségek megpuhultak, a csipetkét szaggassuk a levesbe kiskanállal vagy kézzel formázva. Ezután főzzük még a levest 5 percig, majd tálaljuk.
Az elkészült levest tejföllel meglocsolva kínáljuk, de friss, ropogós kenyér is remekül illik mellé.