Mennyei spanyol vaníliakrém: maradék mézeskaláccsal tökéletes pohárdesszert
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Könnyű elkészíteni, mutatós és az ünnepi asztalon is tökéletesen megállja a helyét a spanyol pohárkrém, a natilla.
Ha valami gyors és egyszerű ünnepi desszertet tennél az asztalra, amelyhez még a maradék sütit is fel tudod használni, a spanyol vaníliakrém a tökéletes választás. A rengeteg tojással készült krémet vanília és fahéj dobja fel, de a citrom- vagy narancshéj sem hiányozhat belőle.
Ha extrán vaníliás élményre vágysz, 1 vaníliarúd kikapart magját is add a tejhez, sőt, magát a rudat is, de kivonatból is érdemes házit használni. A krémet keményítővel kell sűríteni, a liszttel ellentétben ez biztosan nem lesz csomós, és az íze sem fog érződni.
Ha félsz, hogy kicsapódik a tojás, végezz hőkiegyenlítést, vagyis keverd ki egy kevés forró tejjel, csak utána add a többihez.
A maradék süti felhasználása
Ha maradt az ünnepről mézeskalács, esetleg valamilyen keksz vagy piskóta, rétegezd velük a krémet. Tökéletes pohárdesszertet tehetsz majd az asztalra, ráadásul a picit megszáradt süteményt is új életre keltheted.
Spanyol vaníliakrém
Hozzávalók 8 adaghoz
- 1 liter tej
- 1 rúd fahéj
- 1 darab biocitrom
- 1 csipet só
- 8 darab tojássárgája
- 4 evőkanál víz
- 4 evőkanál keményítő
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 250 gramm cukor
- maradék mézeskalács/keksz/süti
Elkészítés:
A citromot mossuk meg, zöldséghámozó segítségével vágjunk le a héjából egy 2-3 centi széles csíkot.
A tejet melegítsük fel a fahéjrúddal együtt. Mikor forr, adjuk hozzá a citromhéjat és a sót. Kapcsoljuk le alatta a lángot, fedjük le alufóliával – vagy tetővel –, majd hagyjuk állni 30 percig.
Egy tálban keverjük össze a szobahőmérsékletű tojássárgáját a vízzel és a keményítővel. Keverjük bele a vaníliakivonatot és a cukrot is.
A tejből vegyük ki a fahéjrudat és a citromhéjat, majd tegyük vissza a tűzre. Kezdjük el melegíteni, amikor forr, vegyük kisebbre a lángot. Folyamatos kevergetés mellett öntsük hozzá a tojásos keveréket, addig főzzük, míg be nem sűrűsödik.
Ha kész, vegyük le a tűzről, majd fedjük le folpackkal. Állítsuk az edényt hideg vízzel teli tálba. Ha átmelegedett körülötte a víz, cseréljük le hidegre.
Készítsünk elő 8 poharat/tálkát: tegyünk mindegyik aljára összetört mézeskalácsot/kekszet vagy kockákra vágott piskótát, majd kanalazzuk rá a kihűlt krémet. Tegyük a hűtőbe tálalásig.
Fotó: Getty Images