Fűszeres spekulatius keksz: ezzel varázsolj ünnepi hangulatot a lakásba

Spekulatius-keksz-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Készítsd el a németek ikonikus karácsonyi kekszét, és alapozd meg vele az ünnepi hangulatot!

A spekulatius keksz vagy speculoos egy főként német nyelvterületen elterjedt sütemény, amelynek leginkább a karácsonyi időszakban van szezonja. Az alap egy egyszerű vajas keksz, amelyet azonban téli fűszerek – fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, gyömbér, kardamom – gazdagítanak, így a végeredmény ízben nagyon hasonlít a mézeskalácsra. A legnagyobb különbség a két desszert formájából adódik: míg a mézeskalácsot hagyományosan fenyőfa-, csillag- vagy mézeskalácsember-formákra szaggatják, addig a spekulatius keksz mesébe illő jeleneteket ábrázol.

Innen származik a magyar változat elnevezése is, a mesekeksz. Mivel azonban itthon kevés helyen kapható az eredeti, érdemes évente legalább egyszer elkészíteni, még akkor is, ha nincsen speciális kiszúród. A látványa lehet, hogy nem lesz olyan, mint az eredetinek, de az íze kárpótol majd a formai hiányosságokért. Ha pedig belelendültél a karácsonyi készületekbe, és megsült a keksz, akkor készítsd el belőle ezt a mennyei spekulatius krémet is!

Spekulatius keksz

Spekulatius-keksz

Hozzávalók 25 darabhoz

  • 250 g finomliszt
  • 100 g barna cukor
  • 1 csipet
  • 1 tk holland kakaópor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 0.25 tk őrölt szegfűszeg
  • 0.25 tk őrölt kardamom
  • 1 csipet őrölt csillagánizs
  • 150 g hűtőhideg vajalternatíva
Recept idők

Elkészítés:

Egy tálban keverjük a liszthez az összes száraz hozzávalót, majd adjuk hozzá a kockákra vágott hideg vajalternatívát is.

Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze a tésztát, majd csomagoljuk fóliába, és 1 órát pihentessük hűtőben.

Lisztezett felületen nyújtsuk 2-3 mm vékonyra, szaggassuk ki tetszőleges formájúra, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 10 perc alatt süssük aranybarnára.

Légmentesen záródó dobozban, száraz, hűvös helyen tároljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük