Spenótos-citromos rizs görög recept alapján: tökéletes köret

spenotos-citromos-rizs
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nyarat hoz a konyhádba ez a görög rizses köret, friss, illatos, fűszeres, önmagában is megállja a helyét.

Ha unod a megszokott köreteket, készítsd el a görögök rizses receptjét, a spanakorizót! Hiába rizs a főszereplője, annyira krémes, izgalmas és fűszeres, hogy garantáltan levesz majd a lábadról! 

A rizs mellé ugyanis rengeteg zöldfűszer, spenót és citromlé, illetve -héj is kerül, a végén pedig vaj krémesíti, így valódi ízbombát kapsz végeredményül, ami frissítő, tápláló és tartalmas egyben. Izgalmas köretként, de könnyed ebédként is kínálhatod, sós feta sajttal megszórva csak szeretni lehet! 

Spenótos-citromos rizs

spenotos-citromos-rizs2

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 3 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 ek snidling vagy újhagyma
  • 4 ek aprított kapor
  • 250 g bébispenót
  • 200 g basmati rizs
  • 500 ml alaplé/víz
  • 40 g vaj
  • 2 ek citromlé
  • 0.5 db biocitrom héja
  • a tálaláshoz feta sajt
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük elő a zöldségeket: a hagymákat tisztítsuk meg, vágjuk mindet finomra. A kaprot is aprítsuk össze. A spenótot alaposan mossuk át, csöpögtessük le.

Az olívaolajat forrósítsuk fel egy lábasban, dobjuk rá a vöröshagymát, dinszteljük addig, míg megpuhul. Adjuk hozzá a fokhagymát, illetve a kapor és a snidling felét. 1 perc múlva adjuk hozzá a spenótot, fonnyasszuk meg pár perc alatt.

Sózzuk, bosozzuk, adjuk hozzá a rizst, öntsük fel az alaplével. Várjuk meg, míg forrásnak indul, majd vegyük kicsire a lángot, és fedő alatt főzzük 15-20 percig, míg magába szívja a rizs a folyadékot. Ekkor keverjük bele a vajat, a citromlevet és -héjat, illetve a maradék kaprot és snidlinget.

Feta sajttal megszórva kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon