
Isteni spenótos rizs, ahogy Indiában készítik: ízletes, pergős köret

Rengeteg pirult fűszerrel készül a rizs, ezektől nem csak illatos, nagyon finom is lesz, hiába csak köret, nem lehet betelni vele.
A spenótos rizs, avagy a palak pulao indiai recept alapján készül, rengeteg illatos fűszerrel, mint a gyömbér, fahéj, kardamom, szegfűszeg. A rizs – lehetőség szerint basmati – spenótpürével fő készre, így átveszi a zöldség színét és ízét is.
Hiába csak egy köretről van szó, nagyon tápláló, főleg, ha még tovább gazdagítod: a kész rizsbe keverhetsz pirított kesudiót, paneert, avagy indiai sajtot, mazsolát, amit csak szeretnél.
Mivel egész fűszerekkel készül a recept, a kész rizsből könnyedén kiszedheted őket, így nem lesznek zavarók a köretben.
-
2023-05-30 07:50:01
-
2023-05-09 10:16:01
-
2023-05-05 06:30:02
Spenótos rizs

Hozzávalók 4 személyre
Püréhez:
- 100 g leveles spenót
- 1 db zöld chili
- 2.5 centi gyömbér
- 3 gerezd fokhagyma
Rizshez:
- 1 bögre basmati rizs
- 2 ek olaj
- 1 db babérlevél
- 3 db szegfűszeg
- 0.5 db fahéjrúd
- 2 db zöld kardamom
- 1 db ánizs
- 1 tk köménymag
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1.5 bögre víz
- ízlés szerint só
- ízlés szerint citromlé
Elkészítés:
A rizst mossuk át, majd tegyük bő hideg vízbe, hagyjuk ázni.
Amíg ázik a rizs, mossuk meg alaposan a spenótot, csöpögtessük le, vágjuk durvára. A chilit vágjuk karikákra, a fokhagymát és a gyömbért pucoljuk meg, reszeljük le.
Tegyük a spenótot, a chilit, a gyömbért és a fokhagymát aprítógépbe, pürésítsük le.
Forrósítsunk olajat egy serpenyőben. Dobjuk rá az egész fűszereket, majd amikor illatoznak, mehet rá a vékonyra szelt hagyma. Addig dinszteljük, míg puha nem lesz. Adjuk hozzá a spenótpürét, majd melegítsük, míg gyöngyözni nem kezd.
Öntsük fel a vízzel. Amikor forr, adjuk hozzá a rizst, sózzuk. Újraforrástól számítva 12-15 percig főzzük, míg puha nem lesz. Ha kész, kapcsoljuk le a lángot, fedjük le a lábast, hagyjuk 10 percig állni.
Utána villával lazítsuk, citromlével ízesítsük.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!