Spenótos-krumplis egytálétel fokhagymás, tejszínes szószban: sütőben sül aranybarnára

gratin
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A spenót és a burgonya mellől nem hiányozhat a sajt sem, minél több, annál jobb, de a tejszínes szószon se spóroljunk.

Egyszerű alapanyagok, krumpli, spenót, tejszín és sajt, mégis csodálatos és összetett a végeredmény. A hajszálvékonyra szelt krumplit spenóttal és sajttal rétegezzük, végül tejszínes, fokhagymás, fűszeres szósszal öntjük nyakon. Ettől nem csak szaftosabb lesz, a krumpli is könnyebben és gyorsabban megpuhul.

A tejszínt friss rozmaringgal, kakukkfűvel és megtört fokhagymával főzzük össze, így a fűszerek tökéletesen átadják az ízüket a szósznak, amit utána könnyedén le lehet szűrni. A spenót mennyiségét lehet növelni/csökkenteni, ahogyan a sajt arányát is, mindenki döntse el maga, mennyire kedveli az adott hozzávalót.

Spenótos-krumplis egytálétel

gratin2

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 kilogramm krumpli
  • 200 gramm bébispenót
  • 375 milliliter tejszín
  • 150 gramm sajt (gruyére)
  • 1 szál rozmaring
  • 1 szál kakukkfű
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • vaj
Recept idők

Elkészítés:

A burgonyákat pucoljuk meg, majd vágjuk nagyon vékony, 3-4 milliméteres szeletekre, tegyük félre.

Dobjuk egy serpenyőbe a bébispenótot, addig melegítsük, míg össze nem esik, ez kb. 2-3 percet vesz igénybe. Ha kihűlt, itassuk fel róla a nedvességet, próbáljuk meg picit kinyomkodni belőle.

A tejszínt, a megtört egész fokhagymákat, a rozmaringot és a kakukkfüvet melegítsük össze egy lábasban, ahogy forrni kezd, húzzuk le a tűzről. Hagyjuk picit hűlni, majd szűrjük le, hogy a fokhagyma és a fűszerek fennakadjanak.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Vajazzunk ki egy 23x30 cm-es jénait vagy tűzálló tálat.

A burgonya egyharmadát fektessük az előkészített tálba, sózzuk-borsozzuk, szórjuk rá a spenót felét, illetve a reszelt sajt harmadát. Ezt ismételjük meg még egyszer, majd a maradék krumplival és sajttal zárjunk.

A spenóttal rétegezett krumplit öntsük nyakon a fűszeres tejszínnel.

Fedjük le a tálat alufóliával, majd toljuk a sütőbe, kb. 45 percig süssük, míg a krumpli puha nem lesz. Szedjük le az alufóliát, majd tegyük vissza kb. 15 percre, hogy a teteje aranybarna legyen.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük