![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Spenótos-krumplis egytálétel fokhagymás, tejszínes szószban: sütőben sül aranybarnára
![gratin](https://kep.index.hu/1/0/3177/31777/317773/31777317_2438457_2989df80da38596d4bf8a9198d22936e_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A spenót és a burgonya mellől nem hiányozhat a sajt sem, minél több, annál jobb, de a tejszínes szószon se spóroljunk.
Egyszerű alapanyagok, krumpli, spenót, tejszín és sajt, mégis csodálatos és összetett a végeredmény. A hajszálvékonyra szelt krumplit spenóttal és sajttal rétegezzük, végül tejszínes, fokhagymás, fűszeres szósszal öntjük nyakon. Ettől nem csak szaftosabb lesz, a krumpli is könnyebben és gyorsabban megpuhul.
A tejszínt friss rozmaringgal, kakukkfűvel és megtört fokhagymával főzzük össze, így a fűszerek tökéletesen átadják az ízüket a szósznak, amit utána könnyedén le lehet szűrni. A spenót mennyiségét lehet növelni/csökkenteni, ahogyan a sajt arányát is, mindenki döntse el maga, mennyire kedveli az adott hozzávalót.
Spenótos-krumplis egytálétel
![gratin2](https://kep.index.hu/1/0/3177/31777/317773/31777327_f77956f72dea3d033d7fea28ec7fff8c_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
- 1 kilogramm krumpli
- 200 gramm bébispenót
- 375 milliliter tejszín
- 150 gramm sajt (gruyére)
- 1 szál rozmaring
- 1 szál kakukkfű
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- vaj
Elkészítés:
A burgonyákat pucoljuk meg, majd vágjuk nagyon vékony, 3-4 milliméteres szeletekre, tegyük félre.
Dobjuk egy serpenyőbe a bébispenótot, addig melegítsük, míg össze nem esik, ez kb. 2-3 percet vesz igénybe. Ha kihűlt, itassuk fel róla a nedvességet, próbáljuk meg picit kinyomkodni belőle.
A tejszínt, a megtört egész fokhagymákat, a rozmaringot és a kakukkfüvet melegítsük össze egy lábasban, ahogy forrni kezd, húzzuk le a tűzről. Hagyjuk picit hűlni, majd szűrjük le, hogy a fokhagyma és a fűszerek fennakadjanak.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Vajazzunk ki egy 23x30 cm-es jénait vagy tűzálló tálat.
A burgonya egyharmadát fektessük az előkészített tálba, sózzuk-borsozzuk, szórjuk rá a spenót felét, illetve a reszelt sajt harmadát. Ezt ismételjük meg még egyszer, majd a maradék krumplival és sajttal zárjunk.
A spenóttal rétegezett krumplit öntsük nyakon a fűszeres tejszínnel.
Fedjük le a tálat alufóliával, majd toljuk a sütőbe, kb. 45 percig süssük, míg a krumpli puha nem lesz. Szedjük le az alufóliát, majd tegyük vissza kb. 15 percre, hogy a teteje aranybarna legyen.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!