![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így készül az olasz ravioli házilag: ricottával és spenóttal töltve a legfinomabb
![spenótricotta2](https://kep.index.hu/1/0/3159/31599/315990/31599089_2425607_a78d00d0ac5d7265b8a87026f4e1eb54_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Klasszikus páros, spenót és ricotta kerül az olasz ravioliba, aminek a tésztáját is házilag készítjük.
Spagetti, tortellini, ravioli, tagliatelle, lasagne - az olasz tésztaételeket mindenki szereti, nekem személyes nagy kedvenceim, bármelyiken elélnék az idők végezetéig. Spagettit gyakran készítek, viszont töltött tésztát annál kevésbé, pedig nagyon-nagyon finom és annyira azért nem bonyolult, egy ráérősebb hétvégén bőven belefér az időbe.
Ezerféle tölteléket csempészhetünk a tésztába, lehet húsos, zöldséges, sajtos, ez most egy klasszikus párosítással, ricottával és spenóttal készült. A töltelék elkészítése gyerekjáték, a tésztájé sem sokkal kompikáltabb, viszont fontos, hogy rugalmas, puha és fényes tésztát gyúrjunk, ne erőltessük bele az összes lisztet, ha nem érezzük szükségét.
A legtöbb időt talán a tészta formázása igényli, raviolivágóval könnyű dolgunk van, de pizza- vagy derelyevágóval sem lehetetlen, viszont akkor a raviolik szélét villa segítségével össze kell nyomkodnunk, nehogy szétnyíljanak.
Spenótos, ricottás ravioli
![spenótricotta](https://kep.index.hu/1/0/3159/31599/315990/31599099_5189b1525b07a54aeb8a8c7970a5ee42_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
Ravioli
- 400 gramm liszt
- 4 darab tojás
Töltelék
- 280 gramm bébispenót
- 225 gramm ricotta
- 1 darab tojás
- 25 gramm parmezán
- ízlés szerint szerecsendió, só
Elkészítés:
Kezdjük a tésztával. Verjük fel a tojásokat. A lisztet mérjük ki, borítsuk egy munkafelületre, majd a liszt közepébe ássunk egy mélyedést, öntsük ide a tojást.
Egy villa segítségével kezdjük el összekeverni a tojást a liszttel, ahogy kezd összeállni tésztává, váltsuk a villát a kezünkre, és mindig annyi lisztet gyúrjunk hozzá, hogy ruganyos, egynemű legyen. Mikor már nem ragad, rugalmas és puha, gyúrjuk 5-10 percig. (Nem biztos, hogy az összes lisztet fel fogja venni.)
Csomagoljuk a puha tésztát fóliába, majd tegyük félre 30 percre pihenni. Csomagoljuk ki, gyúrjuk át pár perc alatt, majd tegyük vissza még 30 percre.
Amíg pihen a tészta, pároljuk meg a bébispenótot, pár perc alatt összeesik. Próbáljuk meg a spenótot "kifacsarni", hogy minél kevesebb nedvesség maradjon benne. A spenótot aprítsuk össze, majd tegyük egy tálba a ricottával, tojással, parmezánnal, fűszerekkel együtt. Alaposan keverjük őket össze.
A tésztát felezzük el, azt a felét, amivel csak később dolgozunk, csomagoljuk fóliába, hogy ne száradjon ki. Lisztezzük be a munkafelületet, majd nyújtsuk ki a tésztát olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk. Felezzük el középen a kinyújtott tésztát.
A tészta egyik felét kezdjük el megjelölni a raviolivágóval, hogy hol lesznek majd a raviolik (még ne vágjuk át a tésztát!). A leendő raviolik közepére tegyünk egy teáskanál tölteléket, ügyeljünk rá, hogy a töltelék fele megmaradjon, hiszen a másik adag tészta még visszavan.
Hajtsuk rá a kinyújtott tészta másik felét a töltelékkel ellátott tésztára, majd a töltelék körül nyomkodjuk le a tésztát, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne. Raviolivágóval vágjuk ki a raviolikat, majd tegyük őket sütőpapírral letakart tálcára. Ha nincs raviolivágónk, pizzavágóval is szétvághatjuk a tésztát, de akkor a raviolik széleit alaposan nyomkodjuk össze a kezünk vagy villa segítségével.
Járjunk el ugyanígy a tészta másik felével is.
Egy lábasban melegítsünk enyhén sós vizet. Ha forr a víz, tegyük bele a raviolikat, ha feljönnek a víz tetejére, utána még 1-2 percig főzzük őket. Olvasztott vajjal meglocsolva, pirított baconnel, magvakkal, de paradicsomos szósszal is tálalhatjuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!