Különleges, fűszeres zöldborsókrémleves: spenót is helyet kap benne
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Békebeli almás béles: sok gyümölccsel, fahéjjal az igazi
Jól kenhető baconös tojáskrém: ropogós kenyérre kenve mennyei
Diós, lekváros kevert süti: tojás nélkül készül
Ropogós mandulakéregben sült csirke: belül vajpuha és omlós a hús
Itt a körteszezon! Nemcsak finom, de még a szívednek is jót tesz
Néha megéri változtatni a hagyományos recepteken, egy kis újítás minden fogásnak jót tesz!
Amint megjelenik a friss, zsenge borsó a piacon, a magyar háztartásokban előkerül a nagyi receptes füzete és vele együtt a borsófőzelék, -leves, de még az izgalmas rizses köret is, a rizibizi.
A borsóleves az egyik legkedveltebb nyári leves, nagyon finom galuskával dúsítva vagy tejföllel meglocsolva. Ha nyitott vagy a krémlevesekre és a merész ízesítésekre, akkor most jól figyelj! Az alábbi leves különlegessége az izgalmas fűszerezésben rejlik. Míg a hagyományos borsólevesbe sokszor krumpli kerül, hogy tartalmasabb legyen, ezt a változatot spenót teszi gazdagabbá. Az ínycsiklandó leves mellé pirítóst is kínálhatsz, úgy még laktatóbb lesz az ebéd.
Zöldborsókrémleves
Hozzávalók 4 személyre
- 1.5 kilogramm zöldborsó
- só és bors ízlés szerint
- kevés olaj
- 2 evőkanál liszt
- 1 teáskanál szerecsendió
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál majoranna
- 2 szál újhagyma
- 10 dekagramm bébispenót
- 1 teáskanál menta
- 1 liter víz
Elkészítés:
A zöldborsót 1 liter vízben tegyük fel főni, közben sózzuk, borsozzuk és a többi fűszert (kivétel a menta) is keverjük hozzá.
Mikor a borsó megpuhult, 2-3 merőkanál borsót merjünk ki a levesből és tegyük félre.
A megtisztított újhagymát szeleteljük fel, utána kevés olajon dinszteljük, majd keverjük hozzá a spenótot és a mentát. Amikor a spenót összeesett, keverjük hozzá a lisztet és 1-2 percig kevergessük.
A spenótos keveréket forgassuk egybe a fazékban maradt borsóval, majd turmixoljuk le, végül pedig a félretett borsóból tegyünk a levesre tálalásnál.
Fotó: Getty Images