Pikáns hummusz házilag: krémesre sült fokhagyma dobja fel

4
Nyomtatás
pikans-hummusz
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Felejtsd el a bolti hummuszt, mert ha ezt kipróbálod, utána csak ilyet fogsz majd készíteni! Ezúttal egy sült fokhagymás változat receptjét mutatjuk.

A hummusz egy alapvetően gyors és tartalmas mártogatós, főleg akkor, ha konzerves csicseriborsóval készíted, amivel átugorhatod az áztatás folyamatát. Természetesen a tahinit is megveheted a boltban készen, de akár össze is dobhatod házilag.

Ebben a variációban olívaolajjal sült fokhagymával készül a hummusz, amelytől még krémesebb és izgalmasabb lesz, ugyanis a sütőben a fokhagyma átalakul, édeskés lesz.

Sült fokhagymás hummusz

pikans-hummusz

Hozzávalók 4 adaghoz

A fokhagymához:

  • 1 fej fokhagyma
  • 1.5 ek. olívaolaj
  • fekete bors

A hummuszhoz:

  • 400 g csicseriborsó-konzerv
  • 3 ek. citromlé
  • 2 ek. tahini
  • 0.5 tk. rozmaring
  • 0.5 tk.
  • 0.25 tk. római kömény
  • 2 ek. olívaolaj
  • 3 ek. víz
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 200 fokra.

Ha friss rozmaringot használunk, öblítsük le, majd aprítsuk fel. Tegyük félre.

A fokhagymáról szedjük le a laza héjat, de a belső, szorosabb réteget hagyjuk rajta, hogy a fej egyben maradjon.

Egy éles késsel skalpoljuk meg a fokhagymafejet, de csak annyira, hogy a fokhagymagerezdek teteje kilátszódjon. Tegyük a fejet alufóliába, majd locsoljuk meg a tetejét az olívaolajjal. Sózzuk és borsozzuk meg ízlés szerint, majd lazán zárjuk be a tetején a fóliát.

Előmelegített sütőben, kb. 40-50 perc alatt süssük meg, míg krémesek nem lesznek a gerezdek.

Ha kész, és már megfogható hőmérsékletűre hűlt, vegyük ki az egész fejet a fóliából, és a héjas felét nyomjuk össze, hogy a nyitott részén a puha fokhagymák ki tudjanak csúszni.

Ezután tegyük félre, és készítsük el a hummuszt.

A konzerves csicseriborsót csepegtessük le, majd tegyük bele egy robotgépbe. Adjuk hozzá a tahinipasztát, a citromlevet, a rozmaringot, a sót és a köményt. Kb. 1 percig daráljuk, vagy amíg krémes és sima nem lesz.

Adjuk hozzá a korábban félretett sült fokhagyma háromnegyed részét. A maradékot tegyük félre a tálaláshoz.

Ismét pürésítsük le, majd adjunk hozzá a 2 evőkanál olívaolajat. Pürésítsünk rajta pár másodpercet, majd kanalanként adjuk hozzá a vizet, és ismét pürésítsük. Annyi vizet adjunk csak hozzá, amennyivel elérjük a kívánt állagot. 2 evőkanál esetében sűrűbb, 3 evőkanálnál viszont hígabb állagú lesz a hummusz.

A tálaláshoz tegyük a kész hummuszt egy tálba, csorgassunk vagy csepegtessünk a tetejére ízlés szerinti mennyiségű olívaolajat, majd tegyük rá a maradék sült fokhagymát is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon