Krémes sütőtökös hummusz: klasszikus mártogatós őszi köntösben
Készítsd el a klasszikus mártogatóst őszi kivitelben: bármilyen sütőtököt használhatsz hozzá, és tökéletes pirítós mellé, tortillachipshez vagy akár hamburgerbe is.
A hummusz egy alapvetően gyors és tartalmas mártogatós, főleg akkor, ha konzerves csicseriborsóval készíted, amivel átugorhatod az áztatás folyamatát. Természetesen a tahinit is megveheted a boltban készen, de akár össze is dobhatod házilag.
Ebben a variációban olívaolajjal sült fokhagymával készül a hummusz, amelytől még krémesebb és izgalmasabb lesz, ugyanis a sütőben a fokhagyma átalakul, édeskés lesz.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
Ha friss rozmaringot használunk, öblítsük le, majd aprítsuk fel. Tegyük félre.
A fokhagymáról szedjük le a laza héjat, de a belső, szorosabb réteget hagyjuk rajta, hogy a fej egyben maradjon.
Egy éles késsel skalpoljuk meg a fokhagymafejet, de csak annyira, hogy a fokhagymagerezdek teteje kilátszódjon. Tegyük a fejet alufóliába, majd locsoljuk meg a tetejét az olívaolajjal. Sózzuk és borsozzuk meg ízlés szerint, majd lazán zárjuk be a tetején a fóliát.
Előmelegített sütőben, kb. 40-50 perc alatt süssük meg, míg krémesek nem lesznek a gerezdek.
Ha kész, és már megfogható hőmérsékletűre hűlt, vegyük ki az egész fejet a fóliából, és a héjas felét nyomjuk össze, hogy a nyitott részén a puha fokhagymák ki tudjanak csúszni.
Ezután tegyük félre, és készítsük el a hummuszt.
A konzerves csicseriborsót csepegtessük le, majd tegyük bele egy robotgépbe. Adjuk hozzá a tahinipasztát, a citromlevet, a rozmaringot, a sót és a köményt. Kb. 1 percig daráljuk, vagy amíg krémes és sima nem lesz.
Adjuk hozzá a korábban félretett sült fokhagyma háromnegyed részét. A maradékot tegyük félre a tálaláshoz.
Ismét pürésítsük le, majd adjunk hozzá a 2 evőkanál olívaolajat. Pürésítsünk rajta pár másodpercet, majd kanalanként adjuk hozzá a vizet, és ismét pürésítsük. Annyi vizet adjunk csak hozzá, amennyivel elérjük a kívánt állagot. 2 evőkanál esetében sűrűbb, 3 evőkanálnál viszont hígabb állagú lesz a hummusz.
A tálaláshoz tegyük a kész hummuszt egy tálba, csorgassunk vagy csepegtessünk a tetejére ízlés szerinti mennyiségű olívaolajat, majd tegyük rá a maradék sült fokhagymát is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu