Roppanós, citromos répasaláta: sültek mellé tökéletes
Az ízletes répasaláta pofonegyszerűen készül, sültek mellé remek kísérő, és szendvicsbe pakolva is érdemes kipróbálni.
A gyöngytyúk, vagy ahogyan nagymamánk hívta régen, a gyöngyike, egy méltatlanul mellőzött és ismert baromfiféle. Éppen ezért kevesen tudják róla, hogy a húsa sokkal ízletesebb, mint a csirke vagy a pulyka rokonságé.
Sovány húsa miatt kiváló salátákhoz, sültként vagy levesnek, mi viszont most egy fehérborban pácolt receptet fogunk mutatni neked.
Egyben is megsütheted a gyöngytyúkot, ebben az esetben a recept csupán annyiban változik, hogy tömködj a tyúk hasába is pár répahasábot, mellé pedig dobj be néhány fokhagymagerezdet héjában. Így belülről is ízletesre fog sülni a tyúk.
Tisztítsuk és mossuk meg a gyöngytyúkot. Utána vágjuk fel részeire, hogy elférjen majd a serpenyőben.
Sózzuk be alaposan, ízlés szerint őrölt borssal is bedörzsölhetjük a darabokat.
Amíg a só és a bors átjárja a tyúkot, vágjuk fel a füstölt szalonnát.
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy serpenyőben, és tegyük bele a szalonnát, majd a gyöngytyúkot. Forgassuk össze alaposan a húsokat.
Picit hagyjuk pirulni, amíg felszeleteljük a meghámozott és megmosott sárgarépákat.
Locsoljuk meg az egészet fehérborral, fedjük le és lassú tűzön, kb. 1 órán át főzzük. Ha menet közben úgy tűnne, hogy elfőtt a leve, akkor ízlés szerint pótolhatjuk 2 dl vízzel.
Ezután adjuk hozzá a hosszában négyfelé vágott répákat és főzzük további fél órát, amíg a répa is megpuhul.
Ha már a gyöngytyúk húsa is puha, a répával és a szalonnával együtt szedjük át őket egy jénai tálba a gyöngyhagymával együtt.
Locsoljuk meg az egészet a hús szaftos, fehérboros levével, ízlés szerint öntsünk még hozzá egy deci fehérbort, majd alufóliával letakarva, 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 3/4 óra alatt süssük készre.
Ha azt szeretnénk, hogy a húsok a végén kapjanak egy kis színt, akkor 5-10 perccel a sütési idő lejárta előtt vegyük le róla a fóliát és pirítsuk meg egy picit.
Fotók forrása: Getty Images
@sobors.hu