Íme a bizonyíték, hogy bármit be lehet panírozni - Még a tejet is

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A leche frita, magyarul sült tej, népszerű spanyol édesség, amolyan gyerekek kedvence. Pofonegyszerű elkészíteni és isteni finom.

Annyi biztos, hogy nem a híres mediterrán étrend szellemében született a sült tej receptje, ugyanis ebben a gyermeteg kis desszertben kívül-belül jó sok cukor van. Azonban a meglehetősen édesszájú spanyolok valószínűleg éppen ezért imádják annyira.

A sült tej alapja tulajdonképpen egy sűrűre főzött puding. Készíthetjük liszttel is, de szerintem a keményítős verzió jobb, mert könnyebb állagot eredményez. Tekintettel arra, hogy az édes tejpudingot egy vékony réteg panírba burkolva sütjük ki, végül pedig fahéjas cukorba forgatjuk, nem is olyan nagy baj, ha a könnyebb megoldást választjuk.

A sült tej mindenesetre egy igazi spanyol klasszikus, egy hamisítatlan házias finomság, ami valóban mennyei. Szerintem külön izgalmas - főként egy édesség esetén - a belül puha, kívül ropogós kontraszt.

Spanyol sült tej

lechefita1.gif

Hozzávalók 5 adaghoz:

  • 1 liter tej
  • 100 gramm cukor
  • 80 gramm kukoricakeményítő
  • 1 darab bio citrom héja
  • 1 darab fahéjrúd
  • 3 evőkanál liszt (panírozáshoz)
  • 1 darab tojás (panírozáshoz)
  • ízlés szerint cukor és őrölt fahéj
Recept idők

Elkészítés:

8 dl tejet a fahéjrúddal és a citrom héjával felmelegítünk. Míg a tej melegszik, a kukoricakeményítőt a cukorral és a maradék tejjel csomómentesre keverjük. Mikor a tej már felmelegedett, egy szűrőn keresztül - felfogva a fahéjrudat és citromhéjat - a keményítős cukros tejhez öntjük, alaposan elkeverjük, majd visszaöntjük a lábosba és sűrűre főzzük. Ha elkészült, egy téglalap alakú jénai tálba öntjük, és hagyjuk megdermedni, akár a hűtőbe is betehetjük, de nem szükséges.

Mikor megdermedt, egy késsel vágjuk körbe, és fordítsuk ki a tálból. Óvatosan daraboljuk egyforma kockákra. A darabokat forgassuk meg lisztben, majd tojásban, és forró olajban süssük ropogósra. Ha ezzel megvagyunk, forgassuk meg a kisült tejkockákat fahéjas cukorban.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük