Muffinformában sült zabkása: egyszerű, látványos és még laktató is

sült zabkása cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A zabkása az egyik legegészségesebb és leglaktatóbb reggeli, de hogyan varázsoljuk szállítható és bárhol fogyasztható tízóraivá?

Továbbra is kitartóan igyekszem az iskolás csillapíthatatlannak tűnő étvágyát egészséges és laktató ételekkel tompítani, ehhez a feladathoz pedig néha csomagolnom is kell. A meleg reggelik jönnek be a legjobban, ez már világos, a zab pedig mind közül a leghasznosabb alapanyag, ráadásul szerencsére szeretik is. Tavaly kedveltük meg a sült zabkása intézményét, ami legalább annyira laktató és finom, mint amennyire látványos és egyszerű. Este kell hozzá bekeverni mindent, reggel csak be kell tenni a sütőbe. 

Hordozható verzió

Egyetlen gond van csak vele, hogy nem szállítható és folyosón ácsorogva, padban ücsörögve nem fogyasztható, ki kellett hát találni rá egy kompaktabb verziót.

A gyümölcskeverék túlságosan folyós, azt valamilyen módon muszáj szilárdabbá varázsolni. Elhagyni semmiképp nem szerettem volna, mert az adja meg a tökéletes egyensúlyt, ami ellensúlyozza a zabos massza töménységét. Éppen ezért egy részét a masszába forgattam, hogy még szaftosabb és könnyebb legyen, a másik felével pedig a tetejét szórtam meg.

Gyümölcsös, magos sült zabkása

sült zabkása ajanlo

Hozzávalók:

  • 200 gramm zabpehely
  • 3 deciliter tej (lehet növényi tej is)
  • 1 darab alma
  • 2 darab tojás
  • 1 evőkanál cukor (elhagyható)
  • 2 csipet fahéj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 2 evőkanál olaj vagy vaj
  • 150 gramm gyümölcsök
  • 100 gramm magok
Recept idők

Elkészítés:

A muffinforma mélyedéseit kivajazzuk vagy kiolajozzuk. A zabpelyhet elkeverjük a sóval,  a sütőporral, a tejjel, a reszelt almával, a fahéjjal, ízlés szerint cukorral és a tojásokkal. Másnap vagy azonmód elosztjuk a masszát a formákban, a tetejét megszórjuk a maradék gyümölccsel és a magokkal. 180 fokosra előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt fognak megsülni.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük