Sült zöldséges saláta hajdinával: a leglaktatóbb húsmentes fogás, ami hidegen is finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Sokféle zöldség sütve, hozzá valamilyen főtt gabona - ez a kedvenc előre elkészíthető, vega ebédünk most.
A zöldségek sütve a legjobbak, ráadásul megvan az az óriási előnyük, hogy másnaposan is nagyon-nagyon finomak - ellentétben mondjuk sok főtt vagy párolt technikával készült társukkal. Ezért lehetnek tökéletes alapjai egy előre elkészített, csomagolt munkahelyi ebédnek.
Ez is egy olyan recept, ami csak egy szerkezetet ad, a benne szereplő elemek bátran cserélgethetőek tetszés szerint. A sült zöldség lehet bármi, aminek szezonja van, de legyen minél többféle, legalább három-négy különböző fajta kerüljön bele.
Formatartó, finom gabona kell hozzá
Ehhez csatlakozik valamilyen előre megfőzőtt gabona, ami a bulgurtól az árpagyöngyön át akármi lehet, ami hidegen is finom és kevergetés közben formatartó, tehát a puhábbra főtt rizsfélék például nem ideális választások ehhez a recepthez. Most hajdinát használtam, amit különleges, mogyorós íze és harapnivaló állaga miatt egyre jobban szeretek, korábban hosszabban írtam itt az elkészítéséről.
Jót tesz még az egésznek egy öntet, lehet az egy sima ecetes salátaöntet is, de citrommal még jobb lesz. Ami pedig az egészet felfrissíti, az a friss zöldfűszer, anélkül fabatkát sem ér a dolog, kár kihagyni.
Sültzöldség-saláta hajdinával
Hozzávalók
- 1 darab padlizsán
- 1 darab cukkini
- 2 darab paradicsom
- 2 darab kápia paprika
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 csipet só
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- 1 csokor friss petrezselyem
- 150 gramm hajdina
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál citromlé
Elkészítés:
A zöldségeket hasonló méretű kockákra vágjuk, tepsire tesszük, meglocsoljuk két evőkanál olajjal, alaposan elkeverjük, sózzuk, borsozzuk. A sütőt 200 fokosra előmelegítjük, és beletoljuk a tepsit. Amíg sül, megfőzzük a hajdinát: kissé megpirítjuk, majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, sózzuk és alacsony lángon éppen csak puhára főzzük. Leszűrjük, hagyjuk kihűlni.
Amikor a zöldségek megsültek, elkeverjük a hajdinával, a citromléből és olajból kevert öntettel, végül friss, apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg.
Fotók: Ács Bori/Sóbors