Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: a tejszíntől selymes

4
Nyomtatás
sultkelbimbo-kremleves
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez az ízletes, kényeztető krémleves akkor a legfinomabb, ha sült kelbimbóból készíted. Hideg napokon különösen jólesik!

A kelbimbó még mindig elég megosztó zöldség, pedig ízletesen és változatosan elkészíthető. Ráadásul nagy előnye, hogy alacsony kalóriatartalmú, rendkívül gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Tele van A-, C-, K-vitaminnal és antioxidánsokkal, így felturbózza az immunrendszert. Többféle módon beiktathatod az étrendbe, kiváló sütve, rakottasként, köretként, remek feltét tésztára, és krémleves alapja is lehet. 

Ne sajnáld az időt a kelbimbó sütésére, így sokkal teltebb lesz a leves íze, hisz a zöldség a sütőben karamellizálódik. Gazdagíthatod még a fogást fokhagymával és szerecsendióval, jól kiegészítik a kelbimbó különleges ízét. Adj hozzá tejszínt, amitől a leves még selymesebb lesz! 

Tálaláskor reszelt sajttal, krutonnal még tovább fokozhatod az élvezetet.

Sültkelbimbó-krémleves

sultkelbimbo-kremleves-recept

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg kelbimbó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db közepes krumpli
  • 8 dl zöldségalaplé
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 csipet szerecsendió
  • olívaolaj
  • só, bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A kelbimbókat tisztítsuk meg, vágjuk félbe, majd helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Locsoljuk meg olívaolajjal, és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Süssük 200 fokon 15-20 percig, amíg a kelbimbók aranybarnára pirulnak.

Közben egy lábasban hevítsünk két evőkanál olívaolajat, majd dobjuk rá az apróra vágott vöröshagymát, és dinszteljük meg. Tegyük hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsuk további 1-2 percig. Tegyük hozzá a kis kockákra vágott krumplit, és öntsük fel az alaplével. Főzzük 10-15 percig, amíg a krumpli megpuhul. Ekkor adjuk hozzá a sült kelbimbókat, és turmixoljuk össze a levest egy botmixerrel vagy turmixgépben.

Öntsük hozzá a tejszínt, majd ízesítsük sóval, borssal, és adjunk hozzá egy csipet szerecsendiót. Tálaláskor szórhatunk a leves tetejére pirított tökmagot vagy napraforgómagot. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon