Serpenyőben sült kelbimbó ropogós baconnel – Mennyei köret krumpli helyett
Tökéletes köret, amely mindössze 3 alapanyagból készül. A kelbimbó és a bacon találkozása a lehető legjobb dolog, ami a zöldséggel történhet, remekül illenek egymáshoz.
A kelbimbó még mindig elég megosztó zöldség, pedig ízletesen és változatosan elkészíthető. Ráadásul nagy előnye, hogy alacsony kalóriatartalmú, rendkívül gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Tele van A-, C-, K-vitaminnal és antioxidánsokkal, így felturbózza az immunrendszert. Többféle módon beiktathatod az étrendbe, kiváló sütve, rakottasként, köretként, remek feltét tésztára, és krémleves alapja is lehet.
Ne sajnáld az időt a kelbimbó sütésére, így sokkal teltebb lesz a leves íze, hisz a zöldség a sütőben karamellizálódik. Gazdagíthatod még a fogást fokhagymával és szerecsendióval, jól kiegészítik a kelbimbó különleges ízét. Adj hozzá tejszínt, amitől a leves még selymesebb lesz!
Tálaláskor reszelt sajttal, krutonnal még tovább fokozhatod az élvezetet.
A kelbimbókat tisztítsuk meg, vágjuk félbe, majd helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Locsoljuk meg olívaolajjal, és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Süssük 200 fokon 15-20 percig, amíg a kelbimbók aranybarnára pirulnak.
Közben egy lábasban hevítsünk két evőkanál olívaolajat, majd dobjuk rá az apróra vágott vöröshagymát, és dinszteljük meg. Tegyük hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsuk további 1-2 percig. Tegyük hozzá a kis kockákra vágott krumplit, és öntsük fel az alaplével. Főzzük 10-15 percig, amíg a krumpli megpuhul. Ekkor adjuk hozzá a sült kelbimbókat, és turmixoljuk össze a levest egy botmixerrel vagy turmixgépben.
Öntsük hozzá a tejszínt, majd ízesítsük sóval, borssal, és adjunk hozzá egy csipet szerecsendiót. Tálaláskor szórhatunk a leves tetejére pirított tökmagot vagy napraforgómagot.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu