Krémes, tejszínnel sült kelbimbó: ropogós bacon dobja fel

sajtos-brokkoli2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gyerekjáték a sajtos-tejszínes kelbimbó elkészítése, bátran állj neki kezdőként is, és egy krémes, tartalmas köret lesz a jutalmad.

Ha kedveled a kelbimbót, imádni fogod ezt a krémes, tejszínnel sült változatot, amit pirult sajt és ropogós bacon koronáz meg. Pár egyszerű alapanyag kell csak a recepthez, mégis egy ízbomba és laktató ételt tehetsz az asztalra. 

A hagymákat és a kelbimbót érdemes előkészíteni, vajon megdinsztelni, így biztosan puhán és krémesen kerülnek ki a sütőből, a bacont pedig ropogósra és pirosra kell sütni, mielőtt a szószba kerülne. 

A tejszínből zsírosat, minimum 30-40%-osat válassz, ezt lehet, hogy a habtejszínek között fogsz csak találni, de ez nem baj. A magasabb zsírtartalmú tejszíntől extrán krémes lesz a köret. 

Sajtos-tejszínes kelbimbó

sajtos-brokkoli

Hozzávalók 6 személyre

  • 3 ek vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 900 g kelbimbó
  • ízlés szerint só, bors
  • 0.25 tk fűszerpaprika
  • 200 ml tejszín (30-40%-os)
  • 200 g cheddar sajt
  • 6 szelet bacon
Recept idők

Elkészítés:

A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk félbe, majd hajszálvékony szeletekre, a fokhagymát reszeljük le. A kelbimbókat tisztítsuk meg a külső, sérült levelektől, vágjuk le a végeiket. Felezzük el őket. A sajtot reszeljük le.

A baconszeleteket tegyük forró, száraz serpenyőbe, majd pár perc alatt süssük ropogósra. Tegyük egy tányérra, majd ha kihűlt, törjük kis darabokra.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

A vajat olvasszuk meg egy sütőbe is betehető mélyebb serpenyőben vagy öntöttvas edényben, majd tegyük bele a vöröshagymát és a kelbimbót. Sózzuk, borsozzuk, paprikával fűszerezzük, majd kb. 5-8 percig dinszteljük, míg a hagyma nagyjából puha lesz, a kelbimbó pedig itt-ott megpirul. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, 1 percig még pirítsuk.

Vegyük le a tűzről, öntsük fel a tejszínnel a kelbimbós alapot. Szórjuk rá a sajtot, majd a bacont, és így toljuk a sütőbe 12-15 percre, míg a sajt szépen megpirul.

Rögtön tálaljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük