Krémes, tejszínnel sült kelbimbó: ropogós bacon dobja fel
Gyerekjáték a sajtos-tejszínes kelbimbó elkészítése, bátran állj neki kezdőként is, és egy krémes, tartalmas köret lesz a jutalmad.
Ha kedveled a kelbimbót, imádni fogod ezt a krémes, tejszínnel sült változatot, amit pirult sajt és ropogós bacon koronáz meg. Pár egyszerű alapanyag kell csak a recepthez, mégis egy ízbomba és laktató ételt tehetsz az asztalra.
A hagymákat és a kelbimbót érdemes előkészíteni, vajon megdinsztelni, így biztosan puhán és krémesen kerülnek ki a sütőből, a bacont pedig ropogósra és pirosra kell sütni, mielőtt a szószba kerülne.
A tejszínből zsírosat, minimum 30-40%-osat válassz, ezt lehet, hogy a habtejszínek között fogsz csak találni, de ez nem baj. A magasabb zsírtartalmú tejszíntől extrán krémes lesz a köret.
Sajtos-tejszínes kelbimbó
Hozzávalók 6 személyre
- 3 ek vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 900 g kelbimbó
- ízlés szerint só, bors
- 0.25 tk fűszerpaprika
- 200 ml tejszín (30-40%-os)
- 200 g cheddar sajt
- 6 szelet bacon
Elkészítés:
A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk félbe, majd hajszálvékony szeletekre, a fokhagymát reszeljük le. A kelbimbókat tisztítsuk meg a külső, sérült levelektől, vágjuk le a végeiket. Felezzük el őket. A sajtot reszeljük le.
A baconszeleteket tegyük forró, száraz serpenyőbe, majd pár perc alatt süssük ropogósra. Tegyük egy tányérra, majd ha kihűlt, törjük kis darabokra.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A vajat olvasszuk meg egy sütőbe is betehető mélyebb serpenyőben vagy öntöttvas edényben, majd tegyük bele a vöröshagymát és a kelbimbót. Sózzuk, borsozzuk, paprikával fűszerezzük, majd kb. 5-8 percig dinszteljük, míg a hagyma nagyjából puha lesz, a kelbimbó pedig itt-ott megpirul. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, 1 percig még pirítsuk.
Vegyük le a tűzről, öntsük fel a tejszínnel a kelbimbós alapot. Szórjuk rá a sajtot, majd a bacont, és így toljuk a sütőbe 12-15 percre, míg a sajt szépen megpirul.
Rögtön tálaljuk.
-
2023-12-13 09:36:02
-
2023-10-21 09:28:01
-
2023-02-28 10:16:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!