Sushi gyorsan és egyszerűen: ezzel a recepttel mindenkit lenyűgözhetsz

Nyomtatás
sushi
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Lehet, hogy a sushit kényelmesebb megrendelni egy sushibárból, de otthon sem feltétlenül akkora ördöngösség elkészíteni egy egyszerűbb lazacnigirit.

Sosem felejtem el, hogy életem első sushievése mekkora patáliába csapott át, ahogyan fennhangon fintorogni kezdtem az étel láttán. Szerencsére a helyzet azóta sokat javult, és nemcsak hogy megszerettem, de elkészíteni is megtanultam az egyik kedvencemet, a lazacos nigirit. 

Noha a sushi készítéséhez komplett eszközparkot kínálnak az üzletek, a nigiri pont egyike azoknak, amihez nem kellenek különféle kiegészítők, csupán az alapanyagok minősége és az elkészítés módja fontos.

Azon áll vagy bukik ugyanis minden, hogy milyen lesz a rizs állaga és az íze, illetve hogy a hozzá készült rizsecetes-cukros szósz arányai stimmelnek-e.

Sushi egyszerűen

sushi

Hozzávalók 16 darabhoz

A nigirihez:

  • 200 g sushirizs
  • 0.5 dl rizsecet
  • 25 g cukor
  • 1.5 tk.
  • 150 g lazac

Tálaláshoz:

  • szójaszósz ízlés szerint
  • wasabi ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A rizst mindenekelőtt alaposan ki kell mosni hideg víz alatt. Annyiszor kell átmosni, majd leönteni róla a zavaros, tejszerű vizet, amíg végül tiszta és áttetsző nem lesz.

Ekkor szűrjük le a rizst és tegyük egy konyharuhára, hogy minél jobban kiszáradjon. 

Amíg a rizs szárad, készítsük el hozzá a titkos hozzávalót, ami majd összetapasztja egymással a parányi rizsszemeket.

Ehhez egy kisebb lábasba önstük bele a rizsecetet, adjuk hozzá a cukrot, majd a sót, és melegítsük fel egészen addig, amíg a cukor fel nem olvad benne. Ha kész, tegyük félre.

Főzzük meg a rizst. Öntsük bele a rizst egy közepes lábasba, majd adjunk hozzá kétszer annyi vizet, mint a rizs. Forraljuk fel, majd vegyük le a lángot takarékra és főzzük meg a rizst. A rizs főzési ideje kb. 15 perc. A sushirizs nem pergős állagúra fő, hanem kissé nyálkásra, ragadósra, és ez így van jól.

A tűzről levéve adjuk hozzá a korábban elkészített sushiecetet, és alaposan forgassuk át. Elsőre ne adjuk hozzá a rizshez az összes ecetet, inkább apránként adagoljuk, és kóstoljunk rá, hogy nehogy túl sós vagy ízetlen legyen a nigiri alapja.

A bekevert rizst tegyük félre 15 percre pihenni, ezalatt az ízek szépen össze tudnak benne érni.

Amikor elkészült a rizs és már formázható, készítsünk belőle kb. 6-7 cm hosszú és 3 cm széles, hosszúkás formákat, majd tegyük őket egy tányérra. Egy nigiri kb. 20-22 gramm, így ebből a mennyiségből kb. 16 db jön ki.

A lazacszeleteket vágjuk akkorára, hogy 1-1 szelet szépen letakarjon egy rizslabdát. Ha jól dolgoztunk, minden rizslabda tetejére jut egy szelet mennyei füstölt lazac.

Ezután tegyük be a hűtőbe 10-15 percre, majd tálalhatjuk is egy kis wasabival és az elmaradhatatlan szójaszósszal. 

Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon