Habkönnyű japán palacsinta: csak néhány összetevő kell hozzá

6
Nyomtatás
japan-palacsinta
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A japán palacsinta egy könnyen elkészíthető, dekoratív édesség, amely akár reggelire, akár uzsonnára is tökéletes választás lehet.

A japán palacsintát szuflépalacsintaként is emlegetik, amit toronyszerű magasságának és habkönnyű textúrájának köszönhet. Főként reggelire fogyasztják, de Japánban, a kávézókban szinte állandó része a menünek. 

A szuflé szó elsőre ijesztőnek tűnhet, de semmi olyan extra hozzávalót nem igényel – tojás, tej, liszt, vaj –, ami ne lenne otthon egyébként is a hűtőben vagy a kamrában.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy ha ugyanaz kell hozzá, mint az amerikai palacsintához, akkor mégis mitől lesz más? A válasz a sütési techikában rejlik. Ennek a palacsintának az elkészítése némi gyakorlatot igényel. A hagyományos palacsintával ellentétben itt az egész tojásokat nem keverjük hozzá direktben a többi hozzávalóhoz, hanem a fehérjét külön verjük fel, és csak a végén adjuk hozzá a tészta többi hozzávalójához. 

Habkönnyű japán palacsinta

japan-palacsinta

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 4 db tojásfehérje
  • 0.5 tk citromlé
  • 0.5 tk
  • 6 ek cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 60 ml teljes tej
  • 2 ek sós vaj
  • 6 ek süteményliszt
  • 1 tk sütőpor
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy keverőtálba tegyük bele a tojásfehérjét, a citromlevet és a sót. Habverővel, közepes sebességen verjük fel habosra (3-4 perc).

Ezután emeljünk a sebességen, és fokozatosan adjuk hozzá az 5 evőkanál cukrot. Kb. 7 percig verjük, amíg tényleg kemény lesz a hab. 

Egy kisebb keverőtálban a tojások sárgáit és a maradék 1 evőkanál cukrot keverjük habosra a vaníliakivonattal. Adjuk hozzá a szobahőmérsékletű tejet és az olvasztott vajat. Kb. 1-2 percig keverjük. Adjuk hozzá a lisztet és a sütőport is a keverékhez. Habverővel forgassuk össze.

A tojásfehérjéből vert habot adjuk hozzá kanalanként a tojássárgás keverékhez. Fontos, hogy óvatosan forgassuk át, nehogy összetörjön a hab, különben nem lesz belőle szuflé. 

Egy tapadásmentes serpenyőt kenjünk ki egy kis olajjal, majd szintén kenjünk ki egy-egy kb. 7 cm átmérőjű, kerek sütőformát – aminek nincs alja, sem teteje.

Tegyük őket a felmelegített serpenyőre, és hagyjuk, hogy a formák kb. 1 perc alatt átmelegedjenek.

Ekkor minden karikába öntsünk annyi tésztát, hogy az a forma feléig érjen.

A serpenyőbe tegyünk 2-3 evőkanál vizet, majd fedjük le az egészet. 5-7 percig alacsony lángon melegítsük, amíg a palacsinták szépen megemelkednek és apró buborékok jelennek meg a tetejükön. 

Ekkor vegyük le a fedőt, és egy spatula és egy sütőkesztyű segítségével óvatosan fordítsuk át a palacsintát a sütőformával együtt.

Tegyük vissza a fedőt a serpenyőre, és süssük a másik felüket is tovább 2-3 percig. 

Amikor már szépen barnulni kezd a teteje, óvatosan vegyük ki őket a sütőformából, és már tálalhatjuk is. Tökéletesen passzol hozzá egy kis juhaszirup, illetve szezonális gyümölcs is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon