Ízbomba misoleves üvegtésztával: egyszerűbben készül, mint gondolnád
A hagyományos japán misolevest sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint azt eddig gondoltad: kövesd a receptet, és élvezd a gazdag ízvilágot.
Egy autentikus misolevesért nem kell japán étterembe menned, hiszen ezzel a recepttel otthon is könnyedén elkészítheted. Bár a hozzávalólista nem a megszokott (magyaros) alapanyagainkból áll, a leves nem igényel komolyabb konyhai jártasságot. Ennek az ételnek a lelke a nori vagy wakame alga, amely egyedi tengeri jegyekkel látja el a levest még úgy is, hogy semmilyen hal nem kerül bele.
A másik kötelező hozzávaló a misopaszta, a leves névadója, ami a japán konyha egyik kedvenc ízesítője, és a szójababpaszta fermentálásával készítik. Az íze az enyhébbtől az egészen intenzívig terjedhet, és leginkább a szójaszószra hasonlít. Ha pedig igazán ínyencre készítenéd a levesedet, akkor ezt az ízgazdag zöldségalaplevet használd hozzá.
Misoleves
Hozzávalók 4 személyre
- 1.5 l zöldségalaplé
- 25 g szárított Nori vagy Wakame alga
- 300 g tofu felkockázva
- 3 ek szezámolaj
- 7 szál zöldhagyma felkarikázva + 3 szál a tálaláshoz
- 2 ek friss gyömbér apróra vágva
- 150 g shimejii vagy shiitake gomba
- 1 tk só
- 2 ek világos misopaszta
- 200 g üvegtészta
- 1 marék mungóbabcsíra
- szójaszósz a tálaláshoz
Elkészítés:
Az alaplevet forraljuk fel, és forrázzuk le vele a száraz algát. 10 percig hagyjuk ázni, majd szűrjük le a levet. Ha az alga eléggé kihűlt, egy éles késsel vágjuk 1 cm vastag csíkokra.
A tofut pirítsuk aranyszínűre másfél evőkanál olajon, majd szedjük tányérba. Ugyanabban az edényben hevítsük fel az olaj másik felét, majd dinszteljük benne 2-3 percig a zöldhagymát és a gyömbért. Adjuk hozzá a megtisztított (és ha shiitakét használunk, akkor feldarabolt) gombát és a sót, és együtt is pirítsuk őket további 5 percig. A sóval óvatosan bánjunk: mivel a misopaszta is erősen sós, ezt az ételt könnyen el lehet sózni. Biztosabb, ha először csak fél adaggal indítunk, és szükség szerint utólag pótoljuk.
Adjuk az alaphoz a lepirított tofut, kanalazzuk rá a misopasztát, és fél perc pirítás után öntsük fel az algáról leszűrt alaplével. Forraljuk fel a levest, de ne főzzük: a misopasztának akkor lesz a legintenzívebb az íze, ha maximum 90 fokig hevítjük. Vegyük le a tűzről.
Egy közepes edényben forraljunk enyhén sós vizet, majd kapcsoljuk le alatta a tüzet, és dobjuk bele az üvegtésztát. A csomagoláson javasolt ideig (kb. 5 perc) áztassuk, majd szűrjük le.
A tálaláshoz pakoljunk mélytányérba kb. 50 gramm tésztát, kanalazzunk rá egy adag levest, tetszés szerint pedig algacsíkokat, mungóbabcsírát és felkarikázott, friss zöldhagymát is. Szójaszósszal meglocsolva fogyasszuk.
-
2023-06-12 09:32:01
-
2023-06-06 07:52:01
-
2023-03-06 09:32:02
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!