Édes chiliszósz ázsiai fogásokhoz: ezután nem veszel többé a boltból

Edes-chiliszosz-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha sok ázsiai ételt készítesz, akkor ennek az édes, pikáns szósznak nagy hasznát veszed: könnyen összedobhatod, és hosszú ideig eláll.

Ez a legjobb thai chiliszósz, amit otthon készíthetsz! Gyors és egyszerű, sokkal jobb, mint a boltiak, ráadásul semmiféle tartósítószert nem tartalmaz. Ha jártas vagy az ázsiai konyhában, akkor tudod, hogy a chiliszószt rengeteg ételhez felhasználhatod: szószok, mártások hozzávalója lehet, kínálhatod tavaszi tekercs mellé, lehet mártogatós, de bármilyen sült zöldséget vagy húst is feldobhatsz vele.

A recept friss chilipaprikákat használ, amelyek különböző erősségűek: könnyen változtathatsz a szósz csípősségén, ha több vagy kevésbé erős chilit használsz. Ha pedig nem jutsz hozzá a felsorolt paprikákhoz, akkor 2 evőkanál szárított chilipehellyel is helyettesítheted őket.

Édes chiliszósz

Edes-chiliszosz

Hozzávalók 1 pohárhoz

  • 1 db erős piros chili (thai vagy bird’s eye chili)
  • 2 db közepesen csípős piros chili (pl. pepperoni)
  • 0.5 db piros kaliforniai paprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 60 ml rizsecet
  • 1 ek szójaszósz
  • 0.5 tk
  • 180 ml víz + 2 ek. a keményítőhöz
  • 100 g kristálycukor
  • 1 ek kukoricakeményítő
Recept idők

Elkészítés:

A paprikákat mossuk meg, csumázzuk ki, és a fokhagymával együtt daraboljuk fel. Tegyük aprítógépbe, adjuk hozzá a szójaszószt, a rizsecetet, a sót, a vizet, és dolgozzuk egészen apró darabokra.

Öntsük egy kisebb edénybe, forraljuk fel, és keverjük el benne a cukrot. Egy kis tálkában a kukoricakeményítőt keverjük csomómentesre a két evőkanál vízzel, adjuk a chilis keverékhez, és folyamatosan kevergetve főzzük őket további 1-2 percig, vagy amíg kissé besűrűsödik. 

Öntsük tiszta befőttesüvegbe, zárjuk le, és kihűlés után hűtőben tároljuk. 2-3 hétig eláll.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük