Zöldséges tésztabatyu japán módra: a gyoza aranybarnára pirul

Zoldseges-gyoza-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Készíts aranybarnára pirult japán tésztabatyut: a zöldséges gyoza egyszerű, csak egy kis türelem kell az elkészítéséhez.

A gyoza egy tradicionális japán fogás, amely gyakorlatilag egy töltött tésztabatyut jelent. A töltelék lehet csirkével, sertéssel kombinált, vagy éppen zöldséges – amit ebben a receptben meg is mutatok. 

A tésztabatyuk megformázása nem nagy ördöngösség, de érdemes rászánni az időt, mert komolyabb előzetes tapasztalat hiányában időigényes lehet. A gyozák kialakítása után pedig felgyorsul a folyamat: már csak aranybarnára kell őket pirítani, és addig párolni, amíg fenségesen puhák nem lesznek.

Zöldséges gyoza

Zoldseges-gyoza

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához:

  • 300 g liszt + kevés a formázáshoz
  • 1 tk
  • 150 ml meleg víz

A zöldséges töltelékhez:

  • 2 ek szezámolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 ek friss gyömbér apróra vágva
  • 1 közepes répa lereszelve
  • 200 g gomba apróra vágva
  • 200 g káposzta lereszelve
  • 0.5 tk
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 ek rizsecet
  • 0.5 tk bors

A pikáns szószhoz:

  • 3 ek szójaszósz
  • 1 ek rizsecet
  • 1 ek juharszirup vagy más folyékony édesítő
  • 1 tk szezámolaj
  • 1 tk Sriracha szósz
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához keverjük a liszthez a sót, majd öntsük hozzá a meleg vizet is. Keverjük össze, és ha összeállt, borítsuk lisztezett felületre, és 3-5 perc alatt gyúrjunk belőle sima felületű, puha tésztát. Csomagoljuk fóliába, és fél órára tegyük hűtőbe.

Közben készítsük el a tölteléket. Hevítsük fel az olajat, és dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és együtt is pirítsuk őket 1 percig, majd keverjük bele a répát, a gombát, a káposztát, sózzuk, majd 8-10 perc alatt közepes hőfokon pároljuk puhára. Szükség szerint kevés vizet is adjunk hozzá.

Keverjük a zöldségekhez a szójaszószt, a rizsecetet és a borsot, és tegyük félre kihűlni.

Pihentetés után a tésztát osszuk két egyforma részre, és lisztezett felületen külön-külön nyújtsuk őket 1-2 mm vékonyra. Szaggassunk belőlük köröket, majd a kiesett tésztát ismét gyúrjuk össze, nyújtsuk ki, és addig ismételjük a folyamatot, amíg az összeset kiszaggattuk.

Minden tésztalap közepére pakoljunk egy púpozott teáskanállal a töltelékből, majd mártsuk vízbe az ujjunkat, és vékonyan kenjük be vele a széleket. Hajtsuk egymásra a benedvesített részeket, és formázzunk belőle lapos, félhold formájú, fodros szélű batyukat. Bizonyosodjunk meg, hogy mindenhol jól lezártuk a tésztát.

Egy serpenyőben hevítsünk kevés olajat, és 2-3 perc alatt pirítsuk benne aranybarnára a gyozák alját. Ekkor öntsük fel 150-200 ml vízzel, és fedő alatt 7-8 perc alatt pároljuk őket puhára. Akkor vannak készen, ha a víz teljesen elpárolgott az edényből.

Közben készítsük el a pikáns szószt. Ehhez keverjük össze a felsorolt hozzávalókat, és kis tálkában kínáljuk az elkészült gyoza mellé.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük