Levegős, pufi francia fánk, avagy beignet: sütőben sült változatot mutatunk

francia-fank
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha szereted a fánkot, próbáld ki a francia változatot is, pufi, légies, könnyű, főleg, ha sütőben készíted.

Lassan vége a farsangnak, de ez nem jelenti azt, hogy máskor ne lehetne fánkot sütni. A levegős, kelt tésztás finomság az év bármelyik szakában megállja a helyét, bármikor jólesik. Bár a szalagosnak és a csörögének nincs párja, érdemes esélyt adni más nemzetek fánkreceptjeinek is, a francia beignet le fog venni a lábadról.

Bár eredetileg ez is olajban sül, sütőben is elkészíthető, úgy picit könnyedebb lesz. A tésztájába vaj és író is kerül, így nagyon puha és foszlós lesz, csak szeretni lehet. 

Ha felpörgetnéd a kelesztés hosszadalmas folyamatát, a tésztát tedd forró, de lekapcsolt sütőbe, úgy gyorsabban megnő.

Sütőben sült francia fánk

francia-fank2

Hozzávalók 35 darabhoz

  • 180 ml langyos víz
  • 50 g kristálycukor (finom szemcsés)
  • 1.5 tk instant élesztő
  • 1 db tojás
  • 120 ml író
  • 40 g vaj
  • 1 csipet
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 450 g liszt
  • 2 ek tej
  • porcukor (a szóráshoz)
Recept idők

Elkészítés:

Egy mély tálban keverjük össze a langyos vizet, a cukrot és a porélesztőt, tegyük félre 10 percre.

Mikor habos a felszíne, adjuk hozzá a tojást, írót, az olvasztott vajat, a sót és a vaníliát. Kezdjük el adagolni a lisztet, miközben dagasztjuk. (Ezt tehetjük géppel is.) Lehet, hogy picit kevesebbre, de lehet, hogy többre lesz szükség, úgyhogy fokozatosan dolgozzuk bele a lisztet. Ha összeállt gombóccá, még dagasszuk 5 percig. Tegyük a tésztát egy kiolajozott tálba, fedjük le, majd tegyük félre 1 órára, míg a duplájára nem nő.

Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk a tésztát kb. fél centi vastagra, majd vágjunk belőle 5x5 centis négyzteket. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire (2-3 tepsi is kell), hagyjunk köztük bőven helyet. Fedjük le őket konyharuhával, majd tegyük meleg helyre 30 percre, vagy míg a duplájukra nem nőnek.

Közben melegítsük elő a sütőt 190 fokra. 

A fánkok tetejét kenjük le tejjel, majd tegyük az első tepsivel a sütőbe 10-12 percre, míg aranybarna nem lesz. Süssük meg a többi fánkot is. Hagyjuk őket picit hűlni, majd porcukorral megszórva kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük