Sütőben sült, zsenge kelkáposzta: sós feta sajt koronázza meg

sütőbensültkel
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sült zöldséget még az is szereti, aki egyébként nincs oda a zöldekért, hiszen átlényegülnek a sütőben, kívül pirultak, belül krémesek lesznek.

Könnyű vega ebéd vagy izgalmas köret lehet a sütőben sült kelkáposzta, főleg, ha fűszeres zöldborsóval és feta sajttal tálalod. Ilyenkor érdemes zsenge, új kelkáposztával dolgozni, gyorsan átsül.

Mint minden sütőben készült zöldséget, a kelt is magas hőfokon, olajjal bekenve kell sütni, így kívülről picit megpirulnak a levelei, az alá öntött alaplének köszönhetően belül viszont puha lesz. 

A vajon párolt zöldborsó önmagában is tökéletes köret, de érdemes kipróbálni a kellel együtt, citromosan, feta sajttal megszórva, úgy lesz igazán komplex ez a vega étel.

Sütőben sült kelkáposzta

sültkel

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1 fej új kelkáposzta
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 150 ml alaplé
  • 3 ek olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 ek vaj
  • 160 gramm zöldborsó
  • 4 szál újhagyma
  • 1 tk bazsalikom
  • 1 ek citromlé
  • 100 gramm feta
Recept idők

Elkészítés:

A kelkáposztát tiszítsuk meg, ha szükséges, szedjük le a külső leveleit. Vágjuk hatfelé, a torzsáját hagyjuk benne. 

A fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk őket hosszában félbe. Az újhagymát tisztítsuk meg, vágjuk karikákra. 

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

A kelkáposztahasábokat rendezzük el egy 20x30 centis tepsiben, az egyik vágott felükre fektessük őket. Az üresen maradt helyekre tegyünk fokhagymát. Öntsük rá az alaplevet, majd 3 evőkanál olajjal kenjük le a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk. Toljuk a sütőbe 15 percre. Utána fordítsuk a kelkáposztát úgy, hogy a másik vágott oldalán feküdjön, sózzuk, borsozzuk a másik felét is, majd toljuk vissza még 15-20 percre, míg egészen pirult nem lesz.

Közben olvasszunk vajat egy serpenyőben. Dobjuk rá az újhagymát és a zöldborsót, addig dinszteljük őket, míg puhák nem lesznek. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg bazsalikommal a zöldségeket.

Ha elkészült a borsó, borítsuk egy kis tálkába. Locsoljunk rá 1-2 evőkanál citromlevet. Keverjük össze.

A megsült kelkáposztát öntsük nyakon a citromos-borsós keverékkel, hogy mindenhova jusson belőle, majd szórjuk meg morzsolt feta sajttal.

Rögtön tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük