Krémes, sütőben sült krumplipüré: újramelegítve is ugyanolyan finom

krumplipüre
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Amennyire egyszerű köret a krumplipüré, annyira finom, ráadásul rengetegféleképpen újra lehet gondolni, sütőben sütve, sajttal keverve mennyei lesz.

A köretek közül a krumpli a legnagyobb kedvenc, azon belül is sütve és püré formájában. Ha unod a megszokott felállást, csavarj egyet a jól ismert recepten, és a krumplipürét süsd meg sütőben, úgy a teteje ropogós lesz, belül viszont nagyon krémes marad. 

Az alábbi recept azonban nemcsak ebben különbözik a hagyományostól, hanem az ízesítésében is eltér tőle. A puhára főtt krumpli mellé ugyanis nem csak vaj és tej kerül, rengeteg sajt és fokhagyma is gazdagítja. Utóbbit nem nyersen kevertük a pürébe, hanem előtte krémesre sütöttük, egészen átalakul az íze a sütőben, édeskés aromát kap. 

Ha szeretnéd, a pürét mással is dúsíthatod, keverhetsz bele friss zöldfűszereket, többféle sajtot, chilit, akár párolt zöldségeket is. 

Sütőben sült krumplipüré

krumplipure

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 kg krumpli
  • 200 gramm cheddar sajt
  • 120 ml tej
  • 30 gramm vaj
  • 1 kis fej fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A fokhagymafejet süssük meg e szerint a recept szerint 200 fokon. 

A krumplit pucoljuk meg, vágjuk kockákra. A sajtot reszeljük le.

Amíg sül a fokhagyma, a krumplit lobogó, sós vízben főzzük puhára 15-20 perc alatt. Szűrjük le.

Adjuk a puha krumplihoz a vajat, majd nyomjuk rá a megsült fokhagymagerezdeket is. Az egészet krumplinyomóval pépesítsük.

Keverjük bele a tejet és a reszelt sajt felét is, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

A krumplipürét öntsük egy kis méretű tepsibe vagy sütőtálba, szórjuk a tetejére a maradék sajtot. Toljuk a 200 fokos sütőbe 20 percre, míg a teteje aranybarna nem lesz.

Rögtön, melegen kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük