Laktató, fűszeres édesburgonya-fasírt: tejföl is kerül a masszába
A batáta édeskés ízétől lesz különleges ez a zöldségfasírt, olaszos fűszerekkel és zöldhagymával keverve tényleg mennyei lesz.
Ez a lencsefasírt biztosan szerencsét hoz az új évre, ha pedig mégsem váltja be a hozzá fűzött reményeket, akkor is egy isteni recepttel leszel gazdagabb.
A zöldségfasírt alapja vörös lencse, amelynek nagy előnye, hogy áztatás nélkül is gyorsan megpuhul, úgyhogy nem kell sok időt hagyni a főzésére. Mellé dinsztelt zöldségek, pikáns fűszerek és friss petrezselyem kerül, valódi ízbomba lesz ez a húsmentes fasírt.
Természetesen olajon, serpenyőben is megsütheted az isteni lencsefasírtot, de ha nem szeretnéd, hogy olajszagban ússzon a lakás, készítsd el sütőben.
A lencsét mossuk át, majd tegyük fel főni az alaplében vagy sós vízben. Forrásig melegítsük, majd kb. 15 percig főzzük a lencsét, míg teljesen puha, picit pépes nem lesz, és a folyadékot magába nem szívja.
Míg fő a lencse, a hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le, a paprikát kockázzuk össze. Forrósítsunk 1-2 ek. olajat egy serpenyőben, dobjuk rá a hagymát és a paprikát, dinszteljük őket puhára. Utána adjuk hozzá a fokhagymát, 1 percig pirítsuk, húzzuk le a tűzről.
A megfőtt lencsét tegyük aprítógépbe a puha zöldségekkel együtt, dolgozzuk egybe, de nem kell teljesen pépesre, jó, ha maradnak benne kisebb-nagyobb darabok. Utána adjuk hozzá a fűszereket, a petrezselymet, majd a tojást és a lisztet is. Ha nem formázható a massza, adjunk még hozzá egy kevés lisztet.
Formázzunk belőle 10 pogácsát, lapítsuk ki őket, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, enyhén kenjük le olajjal. Toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe kb. 30 percre, félidőnél forgassuk át őket. Akkor jó, mikor aranybarna és ropogós a külsejük.
Melegen, mártogatóssal kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu