Szénhidrátszegény, sütőben sült padlizsán – Jó fűszeresen lesz a legfinomabb
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Fűszeres, forralt gyömbérsör: ünnepi ital pillanatok alatt
Kandírozott, ropogós pekándió: szuper gasztroajándék is lehet
Foszlós, svéd kardamomos csiga: ezzel indítsd a téli reggeleket
Pirosra sült, omlós kacsacomb hagymás tört krumplival és szilvás párolt káposztával
Így dekoráld a linzert és a különböző kekszeket: tippek a tökéletes díszítéshez
Nagyon kevés munkával laktató, mégis könnyed fogást készíthetsz padlizsánból.
A padlizsán nem elég, hogy gyönyörű lila színű, nagyon egészséges is. A paradicsomhoz hasonlóan rendszertanilag ugyan a gyümölcsökhöz tartozik, mégis zöldségként tekintenek rá.
A padlizsán vásárlásakor mindig figyelj oda, hogy csak ép, fényes bőrű, nyomásra nem reagáló, zöld kocsányú padlizsánt vegyél. Otthon viszonylag gyorsan használd fel, mert hamar megromlik. Mosatlanul tárold, szobahőmérsékleten.
Érdemes megkedvelni, mert elképesztően egészséges, van benne kálium, folsav, réz, mangán, niacin, magnézium, B3-, B6-, C- és K-vitamin és nagy mennyiségű rost. Emellett nagyon fontos antioxidánsokat tartalmaz.
Rengeteg módon elkészítheted, grillezve, sütve vagy krémnek. A padlizsánkrémhez itt találsz receptet, pirítósra kenve isteni lesz. Ha pedig komolyabb fogásra vágysz, készítsd el rakottasnak, ez is tökéletesen laktató, húsmentes fogás. Az alábbi tepsis változat pedig nem csak nagyon egyszerű, még könnyed is - egy kis krumpli azért mehet mellé, de ha még diétásabban szeretnéd, el is hagyhatod. A padlizsán tökéletesen magába szívja a fűszereket, ettől lesz pikáns az étel.
Sütőben sült padlizsán
Hozzávalók 4 adaghoz
Zöldségek:
- 2 darab padlizsán (közepes)
- 500 gramm krumpli (kicsi)
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 fej lilahagyma (közepes)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 darab kaliforniai paprika (piros)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Pác:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál chiliszósz (édes)
- 1 evőkanál szójaszósz (sötét)
- 1 kávéskanál füstölt chilipor
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 0.5 kávéskanál kakukkfű (őrölt)
Elkészítés:
A krumplit hámozzuk meg, vágjuk hasábokra, tegyük egy tepsibe. Sózzuk, borsozzuk, öntsünk rá olívaolajat. A padlizsánokat vágjuk félbe hosszában, majd átlósan vagdossuk be a húsát. Fektessük be a krumplik közé. A padlizsánokat is locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
Készítsük el a pácot: a chiliszószt (én édeset használtam), a füstölt chliliport, az olívaolajat, a szójaszószt, a kakukkfüvet, a sót és a borsot keverjük össze egy tálkában. Kejnük meg vele alaposan a padlizsánokat.
A paprikát vágjuk csíkokra, a lilahagymát szeleteljük fel, majd szórjuk be a tepsibe. Tegyük bele a pucolatlan fokhagymagerezdeket is.
Süssük 40 percig.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors