Mennyei sült retek: a zsenge zöldség édeskés és krémes lesz a sütőben

retksalicover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A piros, zsenge retek a tavasz hírnöke, a vitamindús zöldséget változatosan lehet elkészíteni.

A tavasz rengeteg izgalmas, színekben és vitaminokban pompázó zöldség és gyümölcs szezonját jelenti, az egyik nagy kedvenc, a hónapos retek is ilyenkor hódítja meg a piacokat. A reteknek rengeteg fajtája ismert, amelyek szezon szerint csoportosíthatók: őszi és téli hónapokban a fehér sörretek, a fekete retek és a jégcsapretek a legnépszerűbb, tavasszal a hónapos, másik ismert nevén a piros retket kapkodják el a zöldségestől.

A zsenge retek legtöbbször szendvicsbe, különböző felvágottak mellé kerül, illetve többféle hideg salátában is érdemes kipróbálni, de az izgalmas zöldségnek nagyon jól áll az is, ha tepsiben sül puhára. A sült retek egyszerűen, sóval és borssal kerül tepsibe, remek krumpli helyett, de salátaként is lehet rá tekinteni. A retek szereti a fűszereket: ha olaszosra készítenéd, bazsalikom, rozmaring és citromlé kerülhet rá, ha viszont a pikánsabb zamat elérése a célod, akkor chilipor és kömény mehet rá. Sajttal vagy finomra aprított petrezselyemmel megszórva is fantasztikus lesz a végeredmény.

Miközben sül a retek, egy villával ellenőrizd a puhaságát, úgy kezeld, mintha burgonyát sütnél.

Sült retek

reteksalátact

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kilogramm piros retek
  • kevés olaj
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A retket mossuk meg, majd félbevágva tegyük tepsibe, sóval és borssal ízesítsük, kevés olajjal locsoljuk meg. 180 fokos sütőben 20-30 perc alatt süssük puhára, villával ellenőrizzük, mikor jó.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük