Zöldségekkel és sajttal töltött paradicsom – Gyorsan összedobható a mennyei ebéd
A zamatos húsú paradicsomot nem csak nyersen érdemes fogyasztani, isteni előétel vagy főétel szervírozható belőle.
Ha töltött paprika, akkor szinte mindenkinek a magyar változat ugrik be először, paradicsomos szósszal vagy rántással. A paprika remek alapanyag, sokféle töltelékkel finom, és sütőbe tolva is érdemes elkészíteni. A mexikói konyhában gyakran találkozni sütőben pirult paprikával, a töltelék pedig nagyon változatos. Jól áll neki a paradicsomos, sajtos vagy épp a csípős ízvilág. A paprikákba kerülhet csak zöldség, de hússal is gazdagítható.
A napokban csodaszép kaliforniai paprikákat szereztem be, sárga és piros színben. Ahogy megláttam, tudtam, hogy tölteni fogom. A választásom a csirkehúsos ragura esett, mely rizzsel lett igazán tartalmas. A töltelék kicsit füstös és csípős ízvilágú, mivel füstölt paprikát és csípős paprikakrémet kevertem bele. A betöltött zöldségek tetejére sajt is került, amelytől igazán pompás lett a fogás.
Ha marad az ételből, akkor a hűtőben tárold, másnap újramelegítheted, de hidegen is falatozhatod, úgy is nagyon finom.
A csirkehúst daráljuk le vagy vágjuk apró kockákra.
A hagymát vágjuk finomra, majd kevés olajon dinszteljük üvegesre. Ezután adjuk hozzá a darált vagy apróra kockázott húst. A húst pirítsuk fehéredésig, ezután keverjük hozzá a sót, borsot, fokhagymát, erős paprikakrémet, füstölt paprikát és a vizet is. Gyakran kevergetve a ragut főzzük 20-25 percig.
A rizst készítsük el a szokásos módon, majd forgassuk egybe a húsos keverékkel.
A paprikákat mossuk meg, vágjuk félbe, a magházat távolítsuk el.
A tepsit kenjük ki kevés olajjal, majd tegyük bele a paprikákat.
A paprikákat töltsük meg a rizses, húsos töltelékkel.
A töltött paprikák tetejére szórjunk reszelt sajtot, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-20 percre.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu